Berényi József:Rejtély a parkban

 Az 1980-as években fellendült a magyarországi bűnügyi irodalom. Gyürk Sarolta, Mattyasovszky Jenő, Schmidt Attila, Berényi József és mások művei mai szemmel elképesztően magas pédányszámban jelentek meg, ma a harmadával is bestseller lehet egy könyv. Berényi József:Rejtély a parkban című művéről közlünk egy rövid spoilert, hátha valamelyik antikváriumból vagy nagyobb könyvátrakból sikerül megszerezniük a kötetet az érdeklődőknek. 

A történet 1980-as években játszódik, a hidegháború éppen oldódófélben,a Nyugat-Európába történő kiutazás sem olyan bonyolult már, mint pl. húsz éve ( ez utóbbi fontos tényező). A nyugat-dunántúli kisváros( vagy inkább falu) parkjában idős házaspár akasztott ember holttestére bukkan. Az orvosszakértő megállapítja, hogy a halott férfi legalább egy hete lóghat ott a fán, de nem önkezével vetett véget életének, előbb megmérgezték, és csak a holttestet akasztották fel. Gyilkosság történt.Már a helyszínen felismerik az áldozatot: Kántor Ignác, a falu mindenese, kőművese, akit egy hete eltűnt személyként tartottak nyilván. 
Egy hete járt a faluban Laci gróf, a környék korábbi urának a fia, aki Ausztriában beninkutat üzemeltet. Azért jött, hogy megnézze családja hajdani kastélyát és a hozzá tartozó kápolnát. Mi tagadás, volt szégyellnivalója a falu tanácselnökének, eléggé leromlott állapotban voltak az épületek. Laci gróf szomorúan hazament- legalábbis mindenki így tudta. Csakhogy azon az éjszakán valaki egy lyukat vágott a kápolna falába, ráadásul szakszerűen, ami a falu körzeti megbízottjában elültette a gyanút, hogy netán Kántor Ignác volt a tettes. Ámde ő eltűnt. A holtteste meglett, de hogy mi történt a kápolnában, azt senki sem tudja. Illetve...a katolikus pap látott egy külföldi rendszámú autót, egy férfi kiszállt belőle, bement az útszéli erdőbe, egy nő pedig, feltehetően a felesége, azt mondta neki, hogy idős vagy te már az ilyen dolgokhoz. 
A történet egy másik szála a Fodor családhoz kapcsolódik. Az öreg Fodor, aki nem mellékesen éjjeliőr a kápolnában, hallott valami furcsa hangot. Tudni kell az öregről, hogy nagyon is szeret a pohár fenekére nézni, ha a kocsmából megy haza, nagyon ingerült tud lenni. Kántor Ignác, a halott kőműves pedig a veje volt. Felesége fűvel-fával csalta Kántort, nem is csinált titkot belőle, rendszeresen megalázta a fiatal férfit, aki egyszer csak kijelentette, hogy otthagyja az egészet, elmegy. Vajon tényleg ennyire elege lett a családjából a kőművesnek? Azon a végzetes éjszakán arra készült, hogy elmenjen a faluból, végleg maga mögött tudja a múltat? És valóban a kémény állapotát ment megbeszélni Holzerhez, a falu egyik leggazdagabb emberéhez este kilenckor? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell választ kapnunk, míg kiderül a gyilkos személye. 

Berényi József:Rejtély a parkban című könyve jól megformált, izgalmas, nem túlzottan erőszakos krimi, a műfaj fiatal rajongói is kézbe vehetik, néhány óra alatt elolvasható. Jó könyv, ajánljuk mindenkinek. 

Népszava Lap- és Könyvkiadó, Expressz Könyvek sorozat, 1987.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása