Jonathan Strahan( szerk.):Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

 Régebben a sci-fi azt jelentette, hogy egy űrhajó barangol a világűrben és azon történik valami szokatlan. A fantasy pedig azt, hogy koraközépkori ruhába öltözött kitalált hősök csépelik egymást egy lézerkarddal,meg sárkényokat győznek le. A 21.században mindkét műfaj jóval összetettebbé vált. ennek szellemében szerkesztette Jonathan Strahan: Az év legjobb sci-fi és fantasynovellái 2017. című könyvet. E rövid könyvajánlóban néhány művet kiemelünk a rendkívül gazdag termésből, de nehéz volt a válogatás, merthogy sok remekmű szerepel a kötetben. 

Catherynne M. Valente: A jövő színe kék című műve negatív utópia- pozitívan hangzó címe ellenére. A történet egy Szemétvárosban élő tizenkilenc éves lány történetét dolgozza fel. A lány igazi emberi kapcsolatot csak öccsével tart, akivel együtt álmodoznak arról, mit szeretnének csinálni felnőttkorukban. A lehetőségek igencsak korlátozottak, a végtelen óceán mindent elnyelt, még Kínát is, az emberek lerobbant állapotú hajókon élnek, a szemétvárosiakat pedig mindenki gyűlöli,a földi társadalom legalján helyezkednek el.Születésükkor még nevet sem viselnek, csak később ragasztja rájuk a közösség.Ám Tetley Abednego nem akar belenyugodni alárendelt helyzetébe, elhagyja a neki rendelt lakózónát, Villanyvárosba megy, ahol minden technika, minden profi, már-már középosztálybeli. Recenzens nem tud elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy ez a novella valós társadalmi problémák metaforikus leírása. 

Naomi Novik:Ezüstfonás című elbeszélése nagyon képzeletgazdag. A történet főhőse egy tizenéves lány.Egy hideg,állandóan havas vidéken él a család, mely már generációk óta pénzkölcsönzésből tartja fenn magát- nincsenek bankok, úgyhogy nagy szükség van rájuk. Csakhogy apa, a családfő, nagyon élhetetlen, minden kifogást elfogad, így aztán a család elszegényedik: míg karácsonykor a falu házainak ablakából szűrődik ki a sültcsirke illata, addig a pénzkölcsöző család jó, ha zsíroskenyeret eszik. A lány megunja a szegénységet, átveszi élhetetlen apja üzletét. Egy földművescsalád nem tud fizetni, megállapodik velük, hogy lányuk ledolgozza az adósságot. Vanda rendkívül ügyes szolgálónak bizonyul, a takarítástól kezdve az állatokkal való munkáig mindent megcsinál. Csakhogy a család új feje és pénzkeresője rendkívül megváltozik: eltűnik a félénk tinilány, és felnőtt nő lesz belőle. A szülők aggódnak....

Paolo Bacigalupi:Mika Modell című története a mesterséges intelligencia egy eddig kevésbé tárgyalt aspektusát dolgozza fel. Egy rendőrfelügyelőhöz beállít egy Mika Modell ( mesterséges intellgienciával rendelkező, prostituáltként is dolgozó, női testbe bújtatott lény), és elmondja, hogy megölt egy férfit. A kérdések a következők:
-Tekinthető-e önálló lénynek az emberszerű létformában élő mesterséges intelligenciával működő lény. Mert ha igen, akkor önálló jogalany, le lehet tartóztatni, jogellenes tetteiért feleősségre lehet vonni.
- Ha pusztán intelligens tárgynak tekinthető ez a lény, akkor van tulajdonosa. Milyen mértékben felelős a tulajdonos az általa birtokolt " lény" tetteiért? Hivatkozhat-e arra a tulajdonos cg vagy magánszemély, vagy az üzemeltető, hogy meghibásodott a lény programja? Ki a felelős ilyen esetekben magáért az emberölésért? Előfordulhat, hogy megtorlatlanul maradnak súlyos bűncselekmények, pusztán azért, mert a jogi szabályozás a 21.században sehol nem egyértelmű? Hol marad akkor az igazság megismeréséhez való jog? Bacigalupi története nagyon elgondolkodtatott. Lehet, hogy a való életben is lesznek olyan jogellenes tettek, melyeknek a tisztázatlan szabályozás miatt nem lesz felelőse? 
A kötet legjobb alkotásának egyértelműen Bacigalupi művét tartom. 

Kinek ajánljuk a Jonathan Strahan által szerkesztett alkotást? Hát, egyértelműen a sci-fi és fantasy műfaj rajongóinak,de arra azért fel kell készülni, hogy egy-két történet igencsak húzós, mondhatni: kemény. A novellák többsége irodalmi szintű, úgyhogy aki bele akar kóstolni ebbe a világba, az is nyugodt szívvel fogyaszthatja. 

GABO Könyvkiadó, 2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása