Bereczkei Tamás-Czibor Andrea-Birkás Béla:A lélek sötét oldala

 A könyv alcíme:nárcizmus, machiavellizmus, pszichopátia
A pszichológia tudományának fokozott érdeklődési területébe eső, ún. sötét triád ( nárcizmus, machiavellimzus,pszichopátia) legújabb kutatási eredményeket is tükröző kézikönyve ez a kötet. A Bereczkei-Czibor-Birkás szerkesztőhármas kiváló munkáját tükröző A lélek sötét oldala című könyv sok meglepő újdonságot is tartalmaz, olykor pedig ütközteti a szakirodalomban meghonosodott tudományos álláspontokat. 

Nagyon fontos, hogy szerzők-szerkesztők élesen elkülönítik mindhárom személyiségvonás klinikai és szubklinikai változatát. Tehát attól, hogy valakinek vannak  pl.nárcisztikus vonásai, még nem feltétlenül tekinthető nárcisztikus személyiségnek, pláne nem olyannak, aki klinikai kezelésre vagy terápiára szorul. Nagyon jó a 15. oldalon látható táblázat, amelyből minden Olvasó felmérheti, rendelkezik-e a sötét triád jellemző személyiségjegyeivel. Rákérdez a hízelgésre, csalásra, emberekkel való bánásmódra, csoportos tevékenységekhez való viszonyra, stb. Recenzensnek igen nehéz volt őszintén válaszolni egy-két kérdésre...Megtudjuk, hogy kétféle nárcizmus van: van a domináns és van az elfojtott, visszahúzódó, sebezhető típus, akit környezete csendes, szerény embernek tart, valójában azonban önmaga áll gondolkodásának és viselkedésének középpontjában. ( Megjegyzés:ide sorolnám az ún, mártír-típusokat is, a mártír-betegeket, a mártír-özvegyeket, stb.Állandóan önmaguk körül forog minden gondolatuk). Megtudjuk, mit nevez a pszichológia szakirodalma Big Five személyiségvonásoknak:barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi instabilitás, extraverzió, nyitottság. Megtudjuk azt is, hogy a sötét triád hogyan viszonyul ezekhez a személyiségvonásokhoz. Nagyon érdekes, hogy a nárcisztikus emberek személyiségtérképe jobban korrelál a Big Five tulajdonságokhoz, mint a másik kettő:a nárcisztikus emberek karizmatikusak is tudnak lenni, ha akarják, ők a társaság középpontjai- de mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a társaság ünnepelje őt, nagyra és meg nagyobbra tartsák. A machiavelistákról írottakat kissé árnyalnám, méghozzá személyes tapasztalatból:nem minden machiavellista szürke eminenciás. Vannak, akik a hatalommal együtt az alávetettek folytonos elismerését, csodálatát is igénylik, sokszor a szerénység álcája mögé bújva ( jómagam ide sorolnám az 1950-es évek kommunista diktátorait). A machivellizmus-mint a Szerző megjegyzi- átfedéseket mutat a bordeline személyiségzavarral és az elsődleges pszichopátiával. 
Nagyon érdekes kérdést vet fel a könyv:lehet-e életút-alapon vizsgálni bizonyos személyiségvonások kialakulását,vagy ahogy a pszichológia mondja, lehet-e lefelé kiterjeszteni ezeket a személyiségvonásokat ( Pistike már ötéves korában verte a testvérét, stb.). Van-e relevanciája annak, ha serdülőkori pszichopátiáról beszélünk, hiszen ebben a korban igenis felerősödik az egyéni akarat érvényesítésének vágya, az elkülönülés szinte napi tevékenységgé lesz? Egyértelmű választ nehéz adni a kérdésre, mindenesetre- mint a könyvből megtudjuk- az USA egyes tagállamaiban tilos 18 éven aluliakat pszichopátiával diagnosztizálni ( akkor viszont felmerül a kérdés: mi van akkor, ha egy pszichológus-pszichiáter munkája során összekerül egy serdülővel, aki a vizsgálatok szerint pszichopata?). Külön fejezetek szólnak a pszichopátia és a kriminalitás viszonyáról, bizony, a bűnözők között több a pszichopata, mint a nem bűnöző emberek között. De tárgyalja a könyv a különböző munkahelyi viselkedésformákat és vezetői attitűdöket is: vajon milyen vezető lesz egy nárcisztikusból, egy machiavellistából, egy pszichopatából? A választ persze, sejtjük...Az azért érdekes, hogy a nárcisztikusak jól érzik magukat hierarchikus vállalati környezetben, míg mások inkább a zavarosban szeretnek halászni. Esettanulmányokból is megismerhetjük, milyen is az, amikor egy munkahelyi közösségbe megérkezik egy sötét triád-vonásokkal rendelkező, s azt nem is titkoló ember...

Ajánljuk ezt a könyvet minden pszichológusnak, vállalatvezetőnek, mindenkinek, akinek családjában fordult már elő a sötét triád valamely fajtája. Különösen ajánlom, hogy a paneleket, diagramokat is olvassák el, mert ezek teszik érthetővé, gyakorlatiassá a leírt tényeket. A Bereczkei Tamás-Czibor Andrea-Birkás Béla szerkesztőhármas remek munkát végzett, érdekes, izgalmas, ugyyanakkor szakmailag korrekt, megalapozott könyvet adtak azz Olvasók kezébe. 

Typotex, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása