Franz Kafka:A per

 Franz Kafka a huszadik századi világirodalom meghatározó egyénisége,a groteszk próza modern kori legnagyobb müvelője-meggyőződésem,hogy nélküle nem lett volna Örkény,de még angol humor sem. Kafka műveinek hatása,kisugárzása óriási,gyakorlatilag minden nép kultúrájára hatással volt. A per című regénye 1914-ben,az első világháború kitörésekor keletkezett,de könyv alakban csak jó tíz évvel később adták ki Németországban. E rövid könyvajánlóban egy elemzésekkel,reflexióktól sem mentes spoilert közlünk erről,a napjainkra már klasszikussá lett könyvről. 

A történet főhőse Joseph K.,hivatalnok,akinek első pillantásra mindene megvan:jól fizető és biztos állása,családja. Csakhogy Joseph K.-nak van még valamije:állandó szorongása. Fél attól,hogy mindezt elveszíti. Fél attól,hogy nem jó férj,hogy nem eléggé jó apa. Félti az állását. S mindezen félelmekhez társul még állandó,torz módon erotikus sóvárgás. A legkülönbözőbb helyeken és alkalmakkor indul be erotikus fantáziája,amely a legelképesztőbb módokon ölt testet(irodalomtörténészek és pszichológusok lassan már egy évszazada vitatkoznak azon,vajon Kafka önmagáról mintázta-e Joseph K-t. A kutatók többsége szerint igen,de mindig akadnak,akik szerint nem). Egy reggel két hatósági személy keresi fel Joseph K-t. Közlik vele,hogy le van tartóztatva. Ezután morbid módon végigkutatják a házát,közben jókat röhögnek,megeszik a reggelijét,szóval,kicsit furcsa hatósági személyek ezek az urak. A procedúra végén közlik K-val és halálta rémült családjával,hogy apucit most nem viszik be,de időnként meg kell jelennie a bíróság előtt. Amúgy viszont le van tartóztatva.Joseph K. először úgy reagál,mint egy normális,19.századi normákon felnőtt polgár:panaszt akar tenni az eljárás ellen,beadványt ír,csakhogy nincs kinek. Nincs olyan hatósági szerv,mely ilyen és ehhez fogható ügyekben illetékes. Megjön az első idézés,Joseph K.,mint engedelmes állampolgár,meg is jelenik a tárgyaláson,amit egy bérházban tartanak. A bírák nem rendes bírák,valószínűleg nincs is jogi végzettségük. Csak azt akarják,hogy Joseph K. olyanokat mondjon,ami nekik is tetszik. Ha emberünk így tesz,hangos tapsvihar a jutalma,ha nem,akkor fújolás,nemtetszés. Ez a bírósági tárgyalás olyan,mint egy rosszul megkomponált cirkuszi előadás. Egy festőművész,aki különös módon a rendőrségnek dolgozik,sőt,a kapitányságon lakik(Kafkánál ez a művésź/álművész az értelmiség árulását,hatalommal való kollaborálását szimbolizálja,sok irodalomkutató szerint), elmagyarázza emberünknek,hogy a dolog lényege nem más,mint az,hogy meg kell jelenni minél több tárgyaláson,meg kell próbálni elhúzni-nyújtani az úgyet,hátha a bírák egyszer ráúnnak,és másik áldozatot keresnek. Joseph K-,nak forog a feje az egész abszurd,groteszk helyzettől. Erotikus vágyai viszont változatlanul jelentkeznek,s nem a felesége iránt...A tárgyalások egyre gyakoribbak,egyre abszurdabbak. Joseph K.egyre értetlenebbül fogadja a külvilág hozzá érkező jelzéseit. S egyszer aztán megtörténik a baj...

A per című könyvből sokan vélnek kiolvasni történelmi próféciát:a teljesen értelmetlen,tisztázatlan vádak alapján rendezett bírósági tárgyalások erősen emlékeztetnek a diktatorikus rendszerek koncepciós bűnügyi eljárásaira,ahol is nem az igazság kiderítése volt a lényeg,hanem prekoncepciók igazolása. Persze,felmerül a kérdés:egy ügyvédi irodában dolgozó,cseh-német író 1914-ben,a kommunista forradalom előtt 3 évvel látta volna a sztálinista diktatúra működésének egy fontos elemét?A kétely mindenesetre jogos. De filozófusok körében is gyakran elhangzik Kafka neve:sokan afféle korai egzisztencialistának tartják,Sartre és Camus elődjének. De amíg az egzisztencialistáknál az egyén kiteljesíti magát,önmegvalósít,addig Franz Kafkánál az egyén ideges,szorong,nem leli helyét a társadalomban. 

Mert Kafka a szorongás írója. A 19.századi,gőzmozdony-kapitalizmusban élő,urbanizált,elegáns,csokornyakkendős,cilinderes átlagpolgár titkos,olykor még önmaguk elől is eltitkolt belső félelmeit,vélt és valóságos traumáit tárja fel műveiben.A mai,internet-kapitalizmusban élő,farmeros,zakós átlagpolgár pedig okulhat belőle.Ajánljuk A per című könyvet minden európainak. Alapműveltség része.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása