Hannah Rotschild:A Trelawney-ház

 Kitűnő, szórakoztató és egyben elgondolkodtató könyvvel örvendeztette meg Olvasóit Hannah Rotschild. A Trelawney-ház ötvözi magában a legnemesebb szépirodalom ( konkrétabban: családregények) hagyományait a hagyományos angol humorral. Szokatlan és vicces helyzetek,remek karakterformálás jellemzi ezt a szatirikus regényt. Az alábbi könyvajánlóban egy- remélhetőleg izgalmas- spoliert közlünk, hogy ezzel teretmtsünk kedvet az olvasáshoz. 

A cselekmény 2007-2008-ban, a globális pénzügyi válság kitörésének előestéjén játszódik.A nemes és messze földön híres Trelawney-ház az összeomlás határán jár. A múlt században még szupergazdagnak számító Trelawney-család egymást követő generációi eltékozolták a vagyont, a sokszobás kastély szó szerint romokban, a plafonról hullik a vakolat, egy kisgyerek majdnem bezuhan egy hirtelen keletkező gödörbe, a falak omlanak, a nyílászárók nem működnek, még júniusban is fűteni kell. A műemlékhivatal nyolcvanezer fontot követel a családtól, de erre persze nincs pénz. Melegvíz sincs, Jane-nek, a megfáradt családanyának, három kamaszkorú gyermekről kellene gondoskodnia, de ezt csak emberfeletti erőfeszítés árán tudja megtenni. A gyerekek már undort kapnak az állandó húsos pitétől. Kitto, a férj, bankban dolgozik, a szakma átlagához képest közepes fizetésért. Folyton mindenféle ötletei támadnak a pénszerzésre, újabb és újabb kétes akciókba vonja be a család pénzét, de folyton veszít.Velük élnek még a szülők, akik folyton fagyoskodnak, nyár kellős közepén pulóvereket és kabátokat hordanak. Ők úgy tudják, a Trelawney-ház még régi fényében ragyog, szakácsok és cselédek hada dolgozik náluk- pedig személyzet már senki nincs. Jane hagyja, hogy a két öreg a maga álomvilágában éljen.


A család többi tagjának is rengeteg a gondja.Az egyik nagynéni a birtok szélén,egy majdnem összedőlt házban él,biológus,az entomológia egyik legnagyobb alakja,szakterülete a bolhakutatás,pontosabban:a bolhák élettanának változásai a globális felmelegedés következtében. A tudós néni házát ellepték az egerek,ezek testéről szedi le a bolhákat,amelyeket tanulmányoz.Már négy új bolhafajt fedezett fel,mindegyiket a Trelawney-házról nevezte el. Kitto testvére, Blaze, befektetési bankár, folyton figyelmezteti kollégáit a közelgő összeomlásra, de a megmámorosodott befektetők nem hallgatnak rá- viszont a világ egyik leggazdagabb pénzembere vacsorázni hívja. Amúgy Blaze kissé depressziós,meg egy kicsit alkoholista.Egy napon Jane levelet kap Indiában élő,ifjúkori barátnőjétől,utóbb szerelmi riválisától. A maharadzsa-feleséggé avanzsált hölgy leírja,hogy haldolik-Jane ezt nem hiszi-és arra kéri egykori barátnőjét,nevelje fel tizenhat éves lányát. Aztán kiderül,hogy a lánnyal akadnak bizonyos gondok...Spoiler vége,mindent azért nem árulunk el erről a könyvről.

Merthogy Hannah Rotschild könyve tipikus egydélutános,letehetetlen alkotás. Szó szerint fetrengtem a nevetéstől,miközben olvastam. Zseniális karaktereket formált az író. Aztán persze,elgondolkodik az ember azon,jelentenek-e a 21.században bármit is azok a szavak,hogy arisztokrácia,történelem,hagyománytisztelet.Szerencse,hogy ezt a kérdést nem nekünk kell megválaszolni! Ajánljuk ezt a könyvet a humor,az irodalom és Anglia minden rajongójának!

Európa Könyvkiadó,Budapest,2021.Fordította Neset Adrienn.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása