J.D.Barker:A negyedik majom

 J.D.Barker thrillere elképesztően kemény olvasmány. A negyedik majom a "három majom"-ne láss,ne hallj,ne szólj-európai kulturában közismert metaforájára rezonál,konkrét jelentését nem áruljuk el,ez is része az olvasás élvezetének. Rövid spoilert közlünk a könyvről,s reméljük,minél többen keresik fel a könyvesboltokat és könyvtárakat,hogy elolvassák ezt az igencsak brutális történetet.

A sztori két idősíkban zajlik,az első napjaink Amerikájába vezet bennünket. Porter felügyelő már évek óta keres egy sorozatgyilkost,aki ismert emberek tizenéves gyermekeit rabolja el,majd különleges dobozokban megküldi a családnak a gyermek fülét,szemét.Mindegyik áldozatról kiderül,hogy ismert vagy legalábbis szakmailag elismert édesapja bűnt követett el. A bíró korrupt volt,és felmentette a vádlottat,pedig hosszú évekre el kellett volna ítélnie. Az ingatlanguru adót csalt,stb. Egy napon egy busz elé lép egy férfi. Ugyanolyan dobozok vannak nála,mint amilyeneket a sorozatgyilkos szokott küldeni. Öltönye ócska,cipője előkelő minőségű,és két számmal nagyobb,mint amit normálisan hord. A szálak egy igen gazdag ingatlanbefektetőhöz vezetnek,akinek törvénytelen lányát rabolta el a tettes. Megismerhetjük Emory rabságának igen lehangoló részleteit:a teljes sötétséget,a patkányokat,az élelem és a víz hiányát.Sokkolóan hat az Olvasóra.

A történet másik szála egy naplóból bontakozik ki,melyet az öngyilkos férfi hagyott hátra. Téljesen átlagos amerikai család képe bontakozik ki előttünk. Apa minden reggel dolgozni megy,anya pedig otthon van a gyerekkel,aki amúgy már iskolába kellene járjon. Csakhogy a szelíd és békés látszat mögött józan ésszel felfoghatatlan kegyetlenség lapul. Apuka már többször is követett el gyilkosságot,anyuka ebben,ha nem is szívesen,de követte. A kamaszodó gyermek pedig inkább az apjára ütött. Szeret másoknak fájdalmat okozni,élvezi,ha állatokat bánthat. Egyszer kilesi anyját,amint a szomszédasszonnyal hentereg. Nem tudja,mi a helyes lépés:szóljon-e apjának,vagy inkább őrizze anyja titkát...Apa mindenesetre megérzi,hogy feleségénél idegen járt,ezért gyorsan megöli a szomszédot,a szomszéd asszonyt pedig bezárja a pincébe,ahol is apa és fia felváltva kínozza a nőt...Csakhogy mások is keresni kezdik az eltűnt házaspárt,olyan alakok,akikkel nem ajánlatos ujjat húzni....

J.D.Barker,túl azon,hogy igencsak míves bűnügyi thrillerrel gyarapította az irodalmat,még egy nagy dolgot is hozzátett a kultúrához:nagyon kevesen tudják a klasszikus izgi-műfajok alkotói közül,hogyan kell jól és pontosan szatírát (is) írni. A negyedik majom több ponton is gúny tárgyává a 21.századi amerikai életformát. A képmutatást,az elidegenedés-érzést,a túlzott anyagiasságot,és még nagyon sok mást. Az izgalmas,feszültséggel teli cselekmény mögött megszólalnak a humor hangjai. Ajánljuk ezt a könyvet az eredeti,újszerű krimik,thrillerek minden rajongójának.

S hogy ne felejtsem:jön a folytatás!Ez a könyv egy trilógia első kötete.

Agave Kiadó,2022.Fordította Bosnyák Edit




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása