J.D.Barker:A hívás

 J.D.Barker napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb amerikai bestsellerírója. A hívás című könyve dinamizmusával, ironikusan ábrázolt karaktereivel és persze váratlan, ötletes befejezésével tűnik ki a korszakunkra jellemző hatalmas szórakoztatókönyv-áradatból. Egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy Kedves Látogatóink megvásárolják vagy könyvtárból kikölcsönözzék J.D.Barker remekművét. 

A cselekmény napjainkban játszódik, mégpedig a pörgős metropoliszban, New Yorkban.Jordan Briggs éppen a reggeli dugóban próbál előrehaladni, hogy beérjen a stúdióba, merthogy Jordan egy nagyon komolyan látogatott reggeli betelefonálós rádióműsor vezetője. Már pár percre jár munkahelyétől, amikor is hirtelen elévág egy kukásautó. Jordan nem tud mit tenni, előzni egyszerűen nincs helye, tehát luxuskategóriájú Audiját benthagyja a dugóban, és rohan a stúdióba, éppenhogy beér. Csakhogy a még New Yorkban is különlegesnek számító "manővert" kiszúrja egy, a gyilkossági osztályról büntetésből közlekedésire áthelyzett hadnagy, Cole. Követni kezdi a nőt, el is jut arra az emeletre, ahol a stúdió sugároz. 
Jordan megkezdi az adást, asszisztensei megjelenítik neki a különböző betelefonálókat. De a fiatal hölgy előbb még gyermeteg bosszút áll: bemondja a rádióba annak a kukásautónak a rendszámát, amely a dugóban elévágott. Ennek főnökei nem örülnek, merthogy jogi procedúra várható...erre Jordan bemondja a főnöke telefonszámát. Hatalmas az ellentét a műsorvezető és a rádió tulajdonosai között, mivel a tulaj szerepeltetni akarja szenátor barátját a műsorban. Jordan szerint viszont a fickó borzasztó unalmas, rontja a hallgatottságot.Végül a szenátor kap néhány percet, de amit a népszerű műsorvezetőtől kap, azt nem teszi zsebre...
 Egy Bernie nevű betelefonáló feltesz Jordannak egy kérdést:a klasszikus taxikat vagy egy mostanában népszerűvé váló szolgáltató cég autóit kedveli jobban? Jordan azt válaszolja, hogy a hagyományos taxikat. Pár perc múlva az utcánfelrobban nyolc taxi. Cole őrmester lesiet a helyszínre, de őt s elkapja a robbanás, métereket repül, de szerencsére nagyjából épségben megússza. 
Teljes káosz alakul ki a városban. Bernie ráadásul csomagot küld Jordan lányának, amelyben egy baba van, meg egy csomó sörét...Jordan tudja, hogy meg kell próbálnia nem félni, és rádión keresztül uralnia a helyzetet. Gyakornokaira nem számíthat, ők a szelfizéssel vanank elfoglalva. Marad a dinamikus, de nem túl eszes Cole nyomozó.Ketten együtt talán mennek valamire...Úgy néz ki, megvan a megoldás: egy másik kedves telefonáló közli, hogy tudja, kicsoda Bernie felismerte a hangjáról. Vajon ez a megoldás, vagy ez is csak félrevezetés?
Csak egyvalamit tudunk a titokzatos Bernie-ről: hogy a 21.századi mobilos világban is vezetékes telefont használ. Spoiler vége.

Miért emelkedik ki a thrillerek közül J. D. Barker könyve? Röviden összeszedtem az okokat:
- A környezet, New York alapos ismerete. Szinte térképszerűen jeleníti meg a hatalmas várost a Szerző.
- Dinamikus cselekményvezetés: minden mondat hordoz valamilyen történést, mindig minden változik, egyetlen pillanatra sem áll meg az élet.
- Akció és klasszikus krimihez méltó logika találkozása:minden változás a cselekményben újragondolásra készteti a nyomozást- és persze az Olvasót. 
- A modern tömegmédia világának lenyűgöző ismerete, szinte filmszerűen belelátunk abba a new york-i rádió-stúdióba.
- Realista módon ábrázolt magánéleti-pszichológiai problémák:széthullott családok, túlzott mértékű munka felé fordulás,válás és gyerek, irracionális meneküési formák a valóságos világból, túl alacsony vagy túlzottan magas stressz-tűrés, társadalmi mellőzöttség érzése. Barker mindezeket kitűnően ábrázolja. Sajnos, ezek a világ minden táján súlyos gondok manapság, em kizást, hogy egyik-másik problémával az Olvasó már maga is találkozott. 
- Nem kis feladat volt a jó fordítás elkészítése, Bosnyák Edit kitűnően megoldotta. 

Kinek ajánljuk A hívás című thrillert? Minden krimi-és thriller-rajongónak, aki szereti a csavaros történeteket, az izgalmat, a jó sztorikat, a pörgést. Mindenkinek. 

Agave Könyvek, 2021.Fordította Bosnyák Edit.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása