Krúdy Gyula:Kék láng

 Krúdy Gyula egyedülálló alakja a magyar irodalomnak.Olyan mennyiségben gyártotta a regényeket, elbeszéléseket, cikkeket, hogy az utókor, a szakavatott irodalomtörténészek is alig tudják utólag összeszedni e hatalmas életmű darabjait. A Kék láng című kisregénynek is majdnem a feledés lett a sorsa:ponyvaregényként jelent meg, s az akkori kiadó ( nem tudni, milyen megfontolásból), azt írta a címlapra alcímként, hogy Öt elbeszélés). Csakhogy nem elbeszélések voltak e kis könyvben, hanem a Kék láng című kisregény. Nagon rövid spoilerrel igyekszünk kedvet kreálni az olvasáshoz. 

A narrátor maga Krúdy, aki nosztalgiával emlékszik vissza ifjú újságíróként töltött éveire. Egy Linhossek nevű különc szerkesztővel üldögéltek egy presszóban- az öregúr a fiatal Krúdy példaképe volt- amikor a szekrszetőségi szolga egy levéllel lépett oda hozzájuk.A nagy mulatozásban Krúdy eltette a levelet- egy sztori volt benne, s mintha az öreg szerkesztő megérzett volna valamit, óvta a fiatal zsurnalisztát a szoritól. De az ambíciózus Krúdy leutazott Pusztakertre, egy elhagyott, a Lőrinczfi bárói család birtokához tartozó faluba. Itt történt néhány nappal azelőtt a tragédia. 
Lőrinczfi báró belebolondult a spiritzmusba. Kastélyába fogadta, bizalmas titkainak őrzőjévé tette Livinszkyt, a démonikus karizmával rendelkező hipnotzőrt. Lőrincfi báró lánya, Sarolta, osztotta apjának a szellemi világ iránti érdeklődését.Ő lett Livinszky elsőszámú médiuma. A lengyel származású, már a világ összes kontinensét megjárt hipnotizőr a legkülönbözőbb kísérleteket folytatta a fiatal lányon. Saroltát a földi szerelem nem érdekelte, teljesen lelki lénnyé vált. 
Egy este Livinszky közölte a rossz hírt a báróval:bátyja tüdőbeteg. Ahhoz, hog meggyógyuljon, szüksége lenne Saroltára. Hipnózis útján Afrikában élő bátyja rossz tüdejét, átteszik az ifjú grófnőbe, míg a grófnő egészséges tüdejét- szintén hipnózis útján- átteszik az ifjabb Livinszkybe. Állítólag a lány is, apja is beleegyezett az eljárásba. De valami hiba történhetett, mert a lány meghalt- pontosabban, a lengyel hipnotizőr szerint, romlatlan teste annyira élvezi a túlvilági létet, hogy nem akar onnan visszajönni. De csak egy hétig maradhat a szellemvilágban, utána vissza kell onnan jönnie. A család izgatottan várja, mikor telik le az egy hét. Eközben az ifjú újságíró kék lángot lát felemelkedni a kripta fölött, ahol a lány teste nyugszik. Aztán letelik az egy hét, és a család összegyűlik az üvegkoporsó körül. Hogy mi történik ekkor? Valóban visszatér közénk a lány teste? Ezt itt, a spoilerben nem mondjuk el, tessék elolvasni a könyvet! Aj új összkiadás 4. kötetében található meg a teljes szöveg, hozzá magyarázatokkal. ez utóbbiból kiderül, hogy Krúdy valódi eset alapján írta a történetet:egy hipnotizálással foglalkozó lókupec egyik médiuma meghalt. 

Ajánljuk a Kék lángot mindenkinek, aki szereti a veretes, fajsúlyos magyar irodalmat. Krúdy Gyula műve jóval több, mint egyszerű kísértethistória. Mesél a kor Magyarországáról, a társadalomról, mesél átlagemberekről és furcsa különcökről, meg mindenről, amit csak a különös téma enged. Remek olvasnivaló. 
A Krúdy-összkiadást a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó gondozza, a vnatkozó 4. kötet 2007-ben jelent meg.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása