John Saul:A szörny

 Az 1980-as évek óta az USA írói ontják a jobbnál jobb thrillereket. John Saul:A szörny című könyve kellemes hátborzongást ígér a műfaj rajongóinak. Ráadásul azok is élvezettel olvassák majd, akik szeretik az amerikai futballt. Rövid előzetesként, kedvcsinálóként közlünk egy rövid spoilert, igyekszünk nem árulni az események megfektéséhez vezető utat. 

Egy átlagosnak tűnő, ám feszültségekel terhes amerikai család életébe pillanthatunk be. Az apa, Blake, kutatómérnöki állást kap egy informatikai megavállalatnál. Fia, Mark, súlyos betegséggel küzd: hétéves korában reumás lázat kapott, ennek utóhatásaként visszamaradt a növekedésben. Tizenhat éves és nem éri el a százhatvan centimétert sem. Az apa, aki középiskolás korában futballsztár volt az iskolában, szeretné, ha alacsony növésű fia futballozna. Csakhogy egyik csapatba sem veszik be. Édesanyja ráadásul egyáltalán nem szeretné, ha fizikalag gyenge, sérülékeny fia ilyen kemény sportot választana. Amikor a Tanner család másik városba költözik, az apa esélyt lát arra, hogy minden megváltozzon. 
Ám az események nem indulnak jól. Mindjárt az első napon baleset történik. Jeff, a helyi iskolai futballcsapat tizenéves sztárja, szándékosan(?) súlyos sérülést okoz az ellenfél játékosának. Miközben az érintett szülők, illetve a két edző, azon vitatkoznak, hogy szándékos volt-e a cselekedet, Jeff igen furcsán kezd visekedni. Időről időre kiesnek neki dolgok, félórákat, órákat is úgy él meg, hogy aztán nem emlékszik rájuk. Amikor pedig úgy érzi, most minden tiszta,tényleg magánál van, akkor pedig különös dührohamok jönnek rá. Még saját, amúgy tiszta szívből szeretett barátnőjét is megveri, mert másik fiúval randizott- történetesen a városba újonnan költöző, az iskolában újncnak számító Markkal. Amikor szülei megpróbálják Jeffet kérdőre vonni, a srác megveri édesanyját is. Edzőjéhez menekül, csak ott érzi magát biztonságban. Az edző azonban látja, hogy Jeffnek valami gondja van, ezért kórházba küldi. A srácot itt lekötözik,annyira nem bírnak vele, nyugtatót adnak neki. A kötél nyomai még napok úlva is látszanak a testén. Kiderül, hogy tavaly már volt hasonló eset az iskola focicsapatában, csak azt ideggyengeség számlájára írták. 
A kis Mark mindeközben keresi helyét a városban. Állást vállalna egy fényképésznél, de oda csak focista diákokat vesznek fel. Szerelmes Lindába, de Jeffel, a futballsztárral kell mérkőznie. Bánatában a természetjárásban leli örömét. Egy ízben éppen a közeli hegyeket járják kutyájával, amikor is fájdalmas, szívbe markoló állati nyüszítést hallanak. Állati hang ez, rémisztő, ugyanakkor nem agresszív, inkább valamiféle szenvedésről tanúskodik. A kutya megijed, gazdája lábához húzódik. Mark nem szól az esetről seniknek. 
Tanner apuka ugyanakkor jó híreket kap. Orvos barátja felhívja, közli, hogy talán tudna segíteni Mark Betegségből eredő problémáján. Különböző vitaminok kombinációjával korrigálni lehet a növekedési zaarokat- legalábbis ezt mondja az orvos. Tanner apuka, mint minden gyermekét szerető apa, naivan kap a lehetőségen. Aztán pár nap múva a városban borzasztó események történnek...Spoiler vége.

John Saul:A szörny című thrillere több, mint harminc évvel ezelőtt íródott, igen eredeti, mai ízlésnek kissé lassúcska ( a 81.oldalon még csak az előkészületeknél tartunk!), ugyanakkor érdekes, nyaralásra, vonat-útra, vagy egyszerűen pihenés - netán felpörgés- céljából olvasható könyv, a thrilller műfaj minden barátjának ajánljuk. 

JLX KIadó, 1990, Fordította Vadász Gyula ( kitűnő, élettel teli fordítás).A Kiadónak nem találtam önálló weboldalát, csak a facebook-oldalt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása