John Pritchard:A gyász angyalai

 John Pritchard walesi születésű, ám az egész világon ismertté vált író könyvei vegyes műfajúak:krimi, thriller és fantasy egyszerre. Pritchard az emberi lélek legmélyét éppúgy megmutatja, mint  szédítő magasságait. A gyász angyalai nagyon tanulságos könyv:arra tanít bennünket, hogy szellemi függetlenségünket, lelki egészségünket semmilyen pótszer kedvéért ne hagyjuk veszni. Egy rövid spoilert közlünk a könyvből, mely inkább csak jobb könyvtárakban és antikváriumokban található meg. 

A történet napjainkban játszódik.Főhőse Rachel, aki nagyon kemény munkát végez:egy londoni kórház intenzív osztályán főnővér. Mindennap életeket meghatározó döntéseket kell hoznia- melyik beteg megy az osztályról, melyik marad- mivel kevés az ágy és nővér. A rendkívüli leterheltség ellenére Rachel igyekszik kedves, barátságos főnök maradni, kollégái nagyon szeretik, rendkívül emberséges pl. a műszakbeosztásoknál,és ő maga is alaposan kiveszi részét a sokszor nehéz fizikai munkából( pl. kómában fekvő betegek megfordítása). Ő maga is nagyon nehéz traumán van túl: barátnője halt meg autóbalesetben.Élettársi kapcsolatban él Nickkel, az ambíciózus nyomozóval, aki éppen most végzi a jogi egyetemet, de azért igencsak lazára veszi a tanulást.
Egy rettenetes nap következik Rachel életében. Különösen indul:délelőtt valaki ottfelejt egy pörgettyűt az osztályon, amit leadnak a talált tárgyak közé, de Rachel ( aki amúgy is fogékony az ezoterikus, misztikus dolgokra) úgy érzi, a furcsa játékon található pikk ász folyton üldözi, hozzátapad a személyiségéhez,mindig vele akar lenni.Kemény délelőtti műszak után a fáradt nővérek éppen ebédelnének, de egy gyorskaja elfogyasztására siincs idejük. Ugyanis merénylet történik Londonban, egy szervezet bombákat robbant a város zsúfolt, turisták által is látogatott pontjain. Sok a halott és a sérült. Rachel osztályára két sérültet hoznak, emiatt az egyik, viszonylag már könnnyebben kezelhető betegüktől, Mrs. Murdocktól meg kell válniuk, mivel kevés az ágy. A gonosz merénylet egyik sérültje rettenetesen megégett, testének nagy része károsodott, rajta már nem tudnak segíteni az orvosok és nővérek,a másik sérültről itt a spoilerben nem szólok, annyit még érdemes elmondani, hogy Nick is nyomoz az ügyben. Hamarosan fegyveres, egyenruhás rendőrök lepik el a kórházat: kiderült, hogy a merénylet egyik elkövetője fekszik az intézményben.
A merénylet után Rachel teljesen megváltozik, lelki egyensúlya meginog, úgy érzi, folyton követik, üldözik, nyugtalanítják. Menekülési kényszere annyira erős, hogy a kórház egyik lezárt folyosóján igyekszik egy lezárt szárnyba. Ám elkapja őt egy rémületesen cinikus, rettenetes hatalommal bíró boszorkány, aki a halál angyalának hiszi magát. Azt kéri Racheltől, szerezze meg az épület térképét, alaprajzát. Spolier vége. 

Pritchard könyve egészen különleges. A gyász angyalai semmiképpen sem amerikai típusú orvoskrimi, nem is tucat-fantasy, amelyben ezoterikus lények üldözik a szegény halandókat. Inkább valami furcsa keveréke a kettőnek, de pontosan ettől lesz élvezetes, egészen különleges irodalmi élmény. Azt ajánljuk, ne elalvás előtt olvassák, mert még nyugtalan hajnaluk lesz...Inkább vonatra, vagy nyaralásra ajánljuk ezt a maga módján különleges, nemzetközi bestsellerré lett könyvet. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása