Dr.Vedres Géza:A gyilkos kulcsa.A szoknyás vipera


Dr.Vedres Géza könyveiben, kettős köteteiben valódi bűncselekmények históriáját:elkövetését és nyomozását találjuk. Attól válnak szörnyűségessé, hogy a valóságban is megtörténtek. Mert a legbonyolultabb bűntényeket az élet agyalja ki, nem az irodalom. Egy rövid spoilert közlünk a két történetről, aztán mindenki eldönti, hogy belevág-e az olvasásba.

 A gyilkos kulcsa az 1980-as években játszódik,Debrecenben, fel is tűnnek a város jellegzetes épületei:a református Nagytemplom, a Csonkateplom. Csakhogy itt most nem városnézésre indulunk, hanem egy különös bűntettet oldunk meg.Egy középkorú férfi telefont kap a munkahelyére. Az ismeretlen férfihang arra kéri,azonnal menjen el nagynénjéhez,mert nagy baj van. A férfi jóhiszeműen felhívja testvérét,így együtt mennek a nagynéni házához. Az ajtó nyitva,a szobában a fiókok felforgatva,a néni sehol. Ráadásul egy gyanús férfit találnak a helyszínen,aki azt állitja,ő is a nénire vár. Hívják a rendőrséget. A kiérkező főhadnagy megtalálja a nagynéni holttestét a fürdőkádban. Szinte adja magát a feltételezés,hogy a helyszínen talált férfi a gyilkos. Csakhogy felmerül két kérdés:hogyan jutott be a férfi a házba?Hová lett az áldozat által mindig hordott értékes,tizenakárhány-karátos gyémántokkal ékesített fülbevaló?Ráadásul ilyen furcsa gyanúsítottal még az őrnagy sem találkozott. Hol beismeri a gyilkosságot,hol tagadja. Egyszer hálálkodik a rendőrségnek,aztán másnap nem mond semmit. Az áldozatról pedig kiderül,hogy igencsak gyanús tevékenységet folytatott:pénzt adott kölcsön ismerőseinek,magas kamatra...Ez már akkoriban sem volt veszélytelen elfoglaltság.

A szoknyás vipera hátborzongató történet. Valamikor az 1970-es években játszódik.Rozi paraszti családban nő fel,öt hektár földet művelnek, rengeteg a mezzőgazdasági munka. Rozi a legkisebb lány, ő marad legtovább otthon, és egyre inkább elege lesz. Amikor férjhez megy, szülei még azt is előírják, hogy a fiatal házaspárnak a szülőknél kell laknia, örülnek egy újabb férfinak a háznál. A lány egy manipulatív trükkel eléri, hogy elköltözhessenek. Ekkor azonban a férjjel akad probléma:alkoholista, hűtlen, mint utóbb kiderül, fél a feleségével egy ágyba bújni.Rozi ekkor bekattan:elhatározza, hogy nikotinnal megmérgezi férjét és annak szeretőjét, aki amúgy a legjobb barátnője volt korábban. De vajon mekkora adag nikotin szükséges egy felnőtt ember megöléséhez? A gonosz nő ezt egy fiatal kislányon próbálja ki, aki virágot szed neki. A halálos adag százszorosát adja be neki, a boncolásnál nem gyanakodnak nikotinra, ezért alkoholmérgezéses halálnak könyvelik el az esetet. Amely után még mindig több a kérdés, mint a megoldás. Aztán szépen lassan meghalnak Rozi vélt vagy valós ellenségei: a barátnőből férje szeretőjévé avanzsált Mari, akinél pedig öngyilkosságot állapítanak meg. Ám a nő férje nem hisz a hivatalos verziónak, szerinte a felesége boldog volt, elégedett az életével, nem lehetett öngyilkos. Amikor már mindenki gyanakszik a fiatal nőre- kivéve a férjét-, úgy határoz, meghívja a férjét egy kis kirándulásra a hegyekbe. Ott átbeszélik a dolgokat. Csakhogy itt is történik valami. 
A történetben az a hátborzongató, hogy az Olvasó reménykedik: hátha mégse úgy van, ahogy látszik, ennyire gonosz nem lehet egy ember. Vajon jogos a reménykedés, minden más, mint aminek látszik?
Nem tudom, készült-e a bűnügyi történetből film, de ajánlom forgatókönyvírók figyelmébe. Maga a könyv gyűjtőkönyvtárakban, antikváriumokban talán még fellelhető. 

Vedres Géza:A gyilkos kulcsa és A szoknyás vipera című történeteit tartalmazó könyvét a krimi erős idegrendszerrel rendelkező rajongóinak ajánljuk. Másoknak nem. Sőt...

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat, 1984.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása