J.D.Barker:Az ötödik áldozat

 Az ötödik áldozat egy regénytrilógia második kötete, J.D. Barker korábbi műveihez hasonlóan saját műfajában remekmű. Önmagában is olvasható, de a törtémet megértése szempontjából mégiscsak jobb,  ha előbb elolvassuk a nemzetközi bestsellerré avanzsált regénysorozat első könyvét, A negyedik majom című thrillert. 
Hosszú és bonyolult elemzés helyett ebben a könyvajánlóban egy rövid spoliert közlünk a műről, ezzel remélhetőleg kedvet csinálunk az olvasáshoz, a Kedves látogatók pedig megrohanják a könyvesboltokat és könyvtárakat. Érdemes. 

Tehát jöjjön az a spoiler! A történet ott maradt abba, hogy Porter nyomozó futni hagyta a rettegett sorozatgyilkost, Bishopot, hogy megnetse utolsó áldozatát, az elrabolt lányt. Rendőri körökben nem aratott osztatlan sikert Porter manővere, a nyomoz kollégák jobban szerették volna, ha Bishop végre rács mögé kerül. 
Az ötödik áldozat története onnan indul,hogy egy lányt találnak a városhoz közeli tóba fagyva. Egy vagy két napja kerülhetett oda, viszont a jég már tizenöt-húsz napja befagyott. Akkor hogyan került a lány a jég alá? Porter nyomozó megfejti a rejtélyt: a gyilkos speciális módszerrel vágot lékett, amit aztán hagyott befagyni. Kérdés, hogy miért csinálta a tettes, mit akar ezzel üzenni? A boncolásnál újabb meglepetés várja a nyomozókat: a középiskolás korú lány egy édesvizű tóba fulladt bele, ehhez képest a tüdejében...- nem áruljuk el, mit találtak. Aztán, hogy ne legyen vége a meglepetéseknek, kiderül, hogy az eltűnt lányt egy másik letűnt lány ruhájában találták meg, mani legalább két számmal kisebb volt rá. Miért öltöztette át a tettes egyik áldozatát a másik ruhájába? 
Porter nyomozó és csapata, akik ezúttal együtt nyomoznak a nem éppen barátságos szövetségiekkel. A csapatot- és a minden lében kanál bulvársajtót- egyetlen kérdés foglalkoztatja:vajon Bishop gyilkolta meg ezt az áldozatot is? Sam Porter, a tapasztalt detektívfelügyelő, azt mondja, hogy nem. Mindenki más azt, hogy igen. 
Kiderül az is, hogy Portert alaposan megviselték az utóbbi hónapok történései. Feleségét lelőtték egy közönséges rablás során, hónapokon át Bishopot hajszolta, aztán a gyikos megsebesítette őt. A rutinos nyomozó valósággal megszállottja lett a Bishop-ügynek, lakása egyik szobáját hatalmas térkép borítja, melyen adatok vannak bejelölve arról, hol látták a tébolyult gyilkost. Magánnyomozást folytat, amit felettese- és persze a szövetségi nyomozók többsége- nem néz jó szemmel. Már az is megfordul egy ügynök felyében, hogy Porter összejátszik Bishoppal, ami képtelenség. De a szövetségiek behatolnak a nyomozó lakására, és igencsak meglepő dolgokat fedeznek fel. 
Közben a gyilkos szedi áldozatait. Megtalálják a másik elrabolt lányt. Sőt,a tettes még arra is gondot fordít, hogy a gyermek apját megölje: egy hatalmas hóembert épít a család kertjébe, abba rejti el az apa holttestét- elképesztő gonoszság, még egy gyilkostól is. Porter pedig kap egy üzenetet ( állítólag Bishoptól) hogy megtalálta az anyját. Egy börtönben ülő, meglehetősen unszimpatikus hölgyről van szó. Porter beszélni akar a nő ügyvédjével...spolier vége. 

J.D.Barker top-kategóriás könyvet alkotott. A cselekmény sodró, minden fejezet tartogat egy meglepetést, a történet bonyolult, de azért követhető, a jellemábrázolás pedig kiváló emberismeretre vall. A műfaj minden kedveljének, rajongójának ajánljuk ezt a nagyon jól sikerült thrillert. 

Agave Könyvek, fordította Bosnyák Edit, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása