Tove Alsterdal:Gyökerestül kitépve

 Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve című könyvét az év legjobb svéd krimijének választották- pedig arrafelé akad konkurrencia ebben a műfajban. Nagyon jól felépített, lélektani történésekre koncentráló bűnügyi regénnyel van dolgunk. Minden bánata, szomorúsága ellenére élvezetet kínál az olvasás. Most egy rövid spoilert közlünk a regényről,aztán lehet menni a könyvesboltba,vásárolni, vagy a könyvtárba, kikölcsönözni. 

A történet napjainkban játszódik, Svédország északi részén, szinte már a sarkvidéken. Csak olyan emberek élnek itt, akik szeretik a természetet és a csendet, és pszichésen el bírják viselni a közel fél évnyi sötétséget. Olof Hagström, aki nem tartozik ezen emberek közé, ide tér vissza, hogy hosszú évek után újra lássa édesapját, az öreg Svent. Csakhogy nagyon rémisztő látvány fogadja:a kutya bezárva a konyhába, onnan üvölt, de rettenetesen, a papa pedig a zuhany alatt fekszik, holtan,egy fekete széken, a háznak pedig minden pontját elöntötte a víz. Eira Sjödin nyomozót bízzák meg az üggyel, amelyről rögtön kiderül, hogy szándékos emberölés: az öregurat egyetlen vágással végezték ki, méghozzá profinak tűnő módon, valamilyen vadászkéssel ( ilyen kése, mint kiderült, mindenkinek van a környéken). A Hagström vezetéknév ismerősnek tűnik Eira számára, s mint a belső nyilvántartásból kiderült, jól emlékezett:jó húsz évvel ezelőtt a fiatalembert, Olofot, felelősségre vonték egy tizennégy éves lány, bizonyos Lina meggyilkolásáért. Börtönben egyetlen percet sem kellett töltenie, mivel még gyermekkorú volt.Ám a környék lakóinak szemében elásta magát, el kellett költöznie a faluból. Most ez az Olof visszatér falujába, s felfedezi apját, holtan. Őrizetbe veszik a férfit, de el kell engedniük, mert a tett feltételezett időpontjára tökéletes alibije van. Túl tökéletes. 
A közösségi médiában közben megindul az országos uszítás Olof ellen. Ismeretlen, profilképét sem vállaló felhasználó közzéteszi az apját gyászoló férfi nevét, fényképét, lakcímét.Amikor a férfi visszatér a házba, hogy hagyatékát rendezze,egy zivataros estén tűz üt ki a házban, a férfit pedig az erődben találják, zokniban, meztelenül, egy kidőlt fa gödrébe fejjel lefelé eltemetve. Vajon baleset történt, a férfi menekült, a kidőlt fa odvába esett, a fa pedig ráborult? Vagy valakik úgy intézték, hogy a tűz villámcsapásnak tűnjön, Olof halála pedig balesetnek? 
Hamarosan kiderül, hogy nemcsak egy, hanem kettő bűntény is volt a faluban. Pár évvel azután, hogy Olof a városba ment, egy motoros( no meg autótolvaj)banda megerőszakolt egy fiatal lányt. Az áldozat vallomása roppant ellentmondásos volt, egyesek már azt kezdték rebesgetni, nem is történt semmi...Az elkövetőket a bíróság ( annak ellenére, hogy fiatalkorúak és első bűntényesek voltak) egy roppant szigorú bírónő letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amit a srácok le is ültek. Egyikük nevet változtatott, visszatért szülőfalujába, és a közösség megbecsült tagjaként élte az életét, egészen addig, míg Sven, az öregúr, rá nem jött a turpisságra, és megzsarolta a köztisztelet álcája mögé bújt egykori bűnözőt...Eira, a nyomozó, közben kap egy asszisztenst, aki hát meglehetősen nyomulós típus. Ráadásul a nyomozónő anyján egyre inkább elhatalmasodik az Alzheimer-kór. És hogy ne legyen vége a szerencsének: Kiderül, hogy Lina meggyilkolásának ügyében Eira bátyja is érintett volt. 

Nagyon jó a milliő-ábrázolása ennek a műnek.Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve című regényéből  az a fajta skandináv melankólia érezhető ki,amiért a skandináv krimit, mint műfajt annyira szeretik az egész világon. Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak, a skandináv krimik rajongóinak pedig különösen. Jó olvasmány, izgalmas, okos. 

Partvonal Könyvkiadó, 2021. Fordította:Petrikovics Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása