Philippe Curval:Ó,de szép ez a New York!

 Philippe Curval francia író főleg sci-fi műfajú könyveiről vált ismertté Európában. Ó,de szép ez a New York! cimű műve kilóg az életműből:kora valóságáról,az egyén elidegenedéséről,a világ abszurditásáról szóló szépirodalmi alkotása érlelte Curvalt igazi nagy íróvá. Az alábbi könyvajánlóban rövid spoilert közlünk a műről,talán kedvet csinálva az olvasáshoz. 

A mű főhőse Dennis Lyon,francia kisegzisztenciájú átlagpolgár,aki...hát nincs valami jól. Szeretője éppen most hagyta el,és egyre jobban azt érzi,hogy környezete elszívja előle a levegőt. Éppen azon dolgozik,hogy feketére fesse harminc négyzetméteres lakása ablakait,nehogy a nyílászáró résein át eltűnjön a személyisége-szóval,Dennis barárunk egy kissé ki van borulva. Pszichés problémái vannak. S hogy igazolódjon az a mondás,miszerint szegény embert még az ág is húzza,táviratot kap. Amerikában élő bátyja ír neki:Jeanne, Dennis volt felesége meghalt,temetése ekkor és ekkor,jöjjön. Hősünk úgy dönt,nyakába veszi az óceánt és életében először Amerikába,New Yorkba utazik.Már útközben hozzászegődik egy tizenéves prosti(vagy csak egy szegény kislány,aki megszökött otthonról,ki tudja),alig tudja lerázni. Amikor megérkezik az USA-ba,nagyon elesetten viselkedik a vámvizsgálatnál,ezt pedig egy zsörtölődő vámos észreveszi,s csak nagyon nehezen jut át hősünk a kapun. A városba érve kiderül,hogy holnap játszák a Super Bowl döntőjét,ezért a jobb,de még a közepesebb hotelekben sincs üres szoba. Foglalni kellett volna.Ekkor megint Dennis-re ragad egy prostituált,aki ráadásul a barátját is hozza. Egy városszéli,lepukkant motelben találnak csak szállást,hárman egy szobában. Dennis sétál egyet lefekvés előtt,ekkor szemtanúja lesz egy balesetnek:egy tizenéves motoros fiú rosszul,túl hirtelen fékez,és a levegőbe repül. A kiérkező rendőrök nem hiszik el a sztorit Dennisnek,órákon át faggatják-később kiderül,hogy a balesetet szenvedett fiú már régen a rendőrség látókörébe került. Reggel visszamenvén a motelbe,kiderűl,hogy a prosti és barátja megfújták a bőröndjét. A portás nem érti,miért nem tesz feljelentést. A taxis rossz temetőbe viszi,nagy nehezen rátalál arra,amelyikben Jeanne-t temetik,a szertartás közepére érkezik meg. Bátyja-akinek csuda előkelő foglalkozása van,portrékat rajzol az utcasarkon,és ha szerényen is,de megél belőle-két,nem túl jó hírrel fogadja.1.Jeanne az utóbbi években lelki problémákkal küszködött,sokat volt depressziós,ilyenkor ő,a báty és annak eléggé egzaltált felesége segített neki.2.Amikor Jeanne és Dennis elváltak,a nő már terhes volt. Meg is szülte a gyermeket,aki most huszonöt körül van,és meglehetősen különös foglalkozást űz. Mindeközben Dennis barátunkat folyton-folyvást üldözi egy nyomozó.Spoiler vége.

Curval könyve azért emelkedik ki a huszadik század végi európai irodalom alkotásai közül,mert azokat a társadalmi-pszichológiai folyamatokat,melyeket mindannyian átéltünk-elidegenedés,társadalmi bizalmatlanság,szeretetnélküliség-nagyon eredeti,keserű humorral,gúnnyal,iróniával ábrázolja. Az Ó,de szép ez a New York! nem kritizálja nyíltan,csak fanyar eleganciával tudomásul veszi,hogy a világ kinyílt,felgyorsult,mi pedig,hordozva saját gyengeségeinket,próbálunk helyet találni magunknak,túlélni a zivatarokat. Philippe Curval könyvét ajánljuk minden felnőttnek,aki szeret olvasni. Szórakoztató,izgalmas,nagyon tanulságos. 

Magvető Könyvkiadó,RaRe sorozat,1986. Fordította Xantus Judit




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása