K.M.Gal:Az ötödik evengélista

 K.M.Gal könyve része annak a felfelé ívelő hullámnak, ami az 1980-as években a magyarorsázgi bűnügyi regényírásban tapasztalható volt. Sorra jelentek meg a jobbnál jobb krimik, hatalmas példányszámban, nagy részük még ma, a 21.században is olvasható- nyilván más szemmel, immáron  megváltozott társadalmi-háttérrel. Az ötödik evangelista kemény, izgalmas bűnügyi regény, cselekeményvezetése feszes, jellemábrázolása jó, Szerzők ( mert a K.M. Gal írói álnév, két embert rejt) pedig igen jól ismerték a korabeli rendőrség belső életét. Az alábbiakban rövid spoilert közlünk a könyvről, kedvet csinálva ezzel a könyvek és krimi, mint műfaj, rajongóinak.

A történet egy magyarországi kisvárosban játszódik, a Balaton partján, valamikor az 1980-as években, nyáron, a kánikulában. A római katolikus templomban kisebb betörések történnek, vandál fiatalok (színes hajú punkok, ahogy a környéken mondják) betörik a nemrég felújított mozaikos ablakokat,megrongálnak szobrokat, főleg az evangelisták szobrait, obszcén feliratokat írnak rájuk- de nem visznek el semmit, Balla nyomozó nem is veszi annyira komolyan az ügyet, amit Auguszt atya, a katolikus pap, elég alaposan szóvá is tesz. Csakhogy Ballának sokkal fontosabb ügyei vannak: drogdílereket szándékszik fülön csípni, piti bűnözőket, akik azonban elvezethetnek a nagyobb stílű dílerekig. Eltűnik az amúgy rendőrségi informátorként is tevékenykedő Köpködős, Balaton-szerte ismert szánalmas, lerobbant alak, aki fogyasztó és terjesztő is ( meg tolvaj is), több napja nem látták, nyoma veszett az árujával együtt. Balla elsősorban őt igyekszik megtalálni. Már éppen úgy érzi, nyomon van, amikor érkezik a tragikus hír:meggyilkolták Auguszt atyát, a köztiszteletben álló római katolikus papot. Egy ácskapocs volt a gyilkos szerszám, a perselypénzt meglovasították, néhány apróbb méretű kegytárgyat elvittek. Első pillantásra elfajult, rosszul sikerült betörésnek tűnik, s mindenki a környékbeli lázadó fiatalokat, a punkokat gyanúsítja, a tapasztaltabb nyomozók mégis kételkednek: valami nem stimmel ekörül az állítólagos betörés körül. Túl jól van beállítva az egész, túlságosan egy irányba mutat minden. Valami összetettebb, bonyolultabb dolog van itt a háttérben...Auguszt atyát,bár kicsit bogaras fickónak tartották, a környéken mindenki kedvelte:sokat jótékonykodott,segített félrecsúszott életű fiataloknak, tanított- mindenki kedvelte, ráadásul jóban volt bizonyos politikusokkal is, úgyhogy naponta mennek a különböző telefonok a kapitányságra, hogy hogy áll az ügy, meg a " mi a fenét csinálnak ott maguk", és hasonló stílusban. A rendőrségen óriási a nyomás. Eredmény viszont semmi, de semmi. 
Áttörés van viszont a piti drogdílerek ügyében. Egy meglehetősen kétes egzisztenciájú csöves ( az 1980-as években így hívták a saját elhatározásból hajléktalanná váló, nehezen beilleszkedő fiatalokat) egy bokor mélyén feküdt, kissé megszívva pálinkával,amikor látta, hogy jobban szituált ( olyan pestiesen beszélő) fiatalember autója megáll a Köpködős és haverja mellett, a két vidéki díler beszáll, elindulnak Pest felé, azóta senki nem látta őket. A nyomozók ( miután alaposan átgondolják, lehet-e hinni a fickónak, és úgy döntenek, hogy ezúttal igen) arra következtetnek, hogy bandaháború van kibontakozóban, valami fővárosi társaság meg akarja szerezni a Balaton környékét. Néhány nap múlva előkerül a Köpködős holtteste, kissé felpuffadva, egy horgász fogja ki....Spoiler vége. 

K.M.Gal: Az ötödik evangelista című könyve izgalmas, mai mércével mérve kissé kemény krimi. Ajánljuk a műfaj minden rajongójának, de annyit azért hozzátennék- ha már kemény krimiről van szó-: Chandler és Hammett egy picivel jobb. 

Szerzők magánkiadása,1989.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása