J.D.Barker:A hatodik éjszaka

 J.D.Barker nemzetközi bestsellere egy trilógia harmadik kötete, a Negyedik majom és az Ötödik áldozat folytatása. Azt kérjük, hogy olvassák el ezeket a könyveket is- A hatodik éjszaka megérthető ugyan önmagában, de azért eléggé szorosan kapcsolódik a másik két könyvhöz. 
Szokásuknhoz híven, egy rövid spoilert közlünk ebben a könyvajánlóban, amellyel arra próbáljuk rávenni Tisztelt Látogatóinkat, hogy olvassák el teljes egészében ezt a vérbeli thrillert. Csupa izgalom,feszültség, és kitűnő jellemábrázolás. 

Kezdődjék a spoiler! A 4MGY gyilkos ügyében már régesrégen a szövetségiek nyomoznak, a helyi rendőrséget- Porter nyomozó vélt érintettsége miatt- levették az ügyről, Clair, Nash és a többiek csak megfigyelőként vehetnek részt az ügy felderítésében. Az USA négy különböző pontján négy, azonos módon megcsokított holttestre bukkannak: az áldozatok imádkozó pózban ülnek, körülötük pedig felirat:" Bocsáss meg, Atyám!". Az áldozatok ujjlenyomatait eltávolították. Mindeközben Bishop, akit még mindig keresnek, fenyegetést küld a nyomozóknak, miszerint SARS-vírussal fertőzte meg elrabolt áldozatait. Éppen ezért karanténba helyezik azt a kórházat, ahová a rettegett bűnöző elrabolt, majd szabadonengedett áldozatait vitték. A kórházban kitör a pánik, Clair nyomozó is ott ragad, ő valamelyest, valameddig meg tudja nyugtatni a kedélyeket. Csakhogy itt is bűntény történik: a kórház egyik orvosát holtan találják a pihenőben, mellette szintén a már említett felirat, a férfi szeme és az ujja pedig eltávolítva. Clair elmélete szerint a tettes- aki véleménye alapján Bishop vagy egyik cinkosa- a kórház alatti, a szesztilalom idején épült alagutakat használja közlekedőfolyosóként, ezért nem vették észre. Éppen az alagutak vizsgálatára indulna, amikor valaki elkapja hátulról a nyakát és injekcióstűt döf belé. Amikor a nyomozó magához tér, valamiféle alagsori helységben van, egy elviselhetetlen szomszéddal- aki nem más, mint a polgármester, mivel őt is elrabolták. Nagyon furcsának tűnik az elrabló személye:kb. százhatvan centiméter magas, hol férfinak, hol nőnek mutatkozik. De az is lehet, hogy több emberrabló van. Clair, fejlett műszaki ismereteinek köszönhetően, sikeres szökési kísérletet hajt végre.
A kórházon kívül tehát négy újabb áldozatot szeedett a tettes. A nyomozók- az operatív irányítást végző Poole ügynök-rájönnek, hogy egy tettes nem követhette el az összes cselekményt, mivel nagyok a földrajzi távolságok. A gyilkos egész egyszerűen nem érhetett oda időben.Bishopnak tehát van legalább egy cinkosa, a nyomozók többsége szerint Porter nyomozó az. Újdonség, hogy már saját csapata is kételkedik Porter nyomozó ártatlanságában.
Sam Porter nyomozó rendőrkézre kerül, s azt kéri Pool ügynöktől, hogy adják neki oda a naplókat, mert azokban van az igazság. Poole elmélete szerint Sam Poorter nem bűnöző, csak totálisan rákattant erre az ügyre, s ez maradandó hatással lett a pszichéjére, egész személyiségére. Portert tehát ki kell zárni a nyomozásból. Az FBI szerint nagyon veszélyes lenne odaadni a naplókat, másrészt semmi nem bizonyítja, hogy amit Bishop azokban leír, igazak is. Végül Poole vállalja a felelősséget, odaadja a nyomozónak a naplókat. 
Bishop ezután egy meglepő lépéssel kavarja meg az amúgy is eléggé összekuszált szálakat: egy sikátorba hívja Nash nyomozót, ahol feladja magát, persze úgy, hogy egy tévécsatorna rögzíti az elfogást. Nash nem éppen kesztyűs kézzel bánt a bűnözővel, amiből még lesz baja bőven.Bishop aztán, váratlanul, összekuszálja az infomatikai rendszert, kinyittatja a zárkaajtókat, és megszökik a börtönből. Vajon ki a tettestársa?

Ahogy haladunk előre a történetben, ahogy Porter egyre többet és többet olvas el Bishop ( állítólagos) naplójából, úgy bontakozik ki előttünk egy szörnyű dráma. Elárulom az Olvasónak:mindent, az elejétől fogva, teljesen más nézőpontból kell szemlélni, mint amely nézőpontból Barker az előző kötetekben láttatta velünk a cselekményt. Teljesen más az indítóok,a lefolyás, mint ahogy eddig képzeltük. A hatodik éjszaka című könyv utolsó száz oldala maga a döbbenet. Szájtátva, néma csendben olvastam.  Barker . Másik paradigma- mondanák erre a közgazdászok, menedzserek. 
Nem tudom, készült-e film eddig Barker trilógiájából. Ha eddig nem készült, majd fog. Talán egy egész sorozat. Ajánljuk ezt a könyvet a krimik és thrillerek minden rajongójának, nem fognak csalódni. 

Agave Könyvek, 2022,.Fordította ( kitűnően) Bosnyák Edit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása