Nyáry Krisztián:Fölébredett a föld.Levelek,hősök,történetek 1848/49-ből

 A történelem úgy egész,ha ismerjük az egyes történelmi korokban élt emberek életmegnyilvánulásait. Nemcsak az uralkodókét, hanem a hivatalnokokét, a katonákét, a földművesekét, egyszóval: az egyszerű kisemberekét (ez három szó). A háborúk, forradalmak esetében különösen fontos, hogy ne merevedjen meg az a bizonyos tabló,ne váljon szoborrá a történelmi köztudat, hanem elevenedjen meg, forrjon. Hogy a forradalmat, a szabadságharcot a maga bonyolultságában lássuk át, ne csak egyszerű meseként, iskolai történelemóra anyagaként értelmezzük. Nyáry Krisztián:Fölébredett a föld. Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből című könyve kiváló lehetőség arra, hogy megismerkedjünk a kor nagy és kis és mégkisebb személyiségeinek gondolataival, érzéseivel. 

Hogy az 1847-48-as reformországgyűlés sem volt botrányoktól mentes, azt Tolnay Károly ismeretlennek írt leveléből tudjuk meg. Mert a sokszor szoborrá merevített képpel ellentétben, Kossuth, Deák, Széchenyi nagyon is élő, vitatkozó,egymással sokszor koncepcionálisan eltérő politikusok voltak ( gondoljunk csak a centralista-municipalista ellentétre, vagy a vasútfejlesztéssel kapcsolatban kibontakozott vitákra. Egyébként nem is tudtam, hogy Kossuth benne volt annak a társaságnak igazgatótanácsában, mely oly hevesen szorgalmazta a vukovár-fiumei vasút megépítését, szemben a Pest központú vasúthálózattal...). Az sem mellékes, hogy a pesti polgárságnak nem minden tagja üdvözölte egyforma lelkesedéssel március 15-ét, sőt, mindenféle rémhírek lobbantak lángra arról, hogy jön a katonaság. Az pedig egyenesen mulatságos, hogy Jókai becsukatta az esernyőket a tüntetőkkel, elvégre azzal is lehet verekedni. Arra pedig büszke vagyok, hogy a forradalmárok délben hazamentek ebédelni. Ez olyan nagyon magyaros...Mit szólt volna ehhez egy olasz forradalmár? 
De megtudhatunk e levelekből rengeteg mást is. Képet kapunk az akkori Magyarország belső viszonyairól:városainkban az élelmiszer rendkívül megdrágult ( a háborús infláció, mint jelenség, már akkor sem volt ismeretlen), sőt, voltak esetek, hogy el is fogyott. A pozitív és negatív álhírek már akkor is terjedtek, még azt is elhitték egyesek, hogy Metternich, a Habsburg-uralom megtestesítője, inkognitóban Magyarországon bujkál. S milyen illúzióvesztés volt az első, Szemere Bertalan nevével fémjelzett sajtótörvény! Annyi pénzt kellett volna letenni egy új újság indítására, amennyit egy lapszerkesztő évek alatt sem szed össze- s mindezt miért? Azért, mert az országgyűlési küldöttség tagjai, köztük Kossuth Lajos is, kissé bizalmatlanok voltak ( mint Petőfi levelei tanúsítják, joggal) a " radicalis" pesti ifjak iránt. Később aztán módosították a sajtótörvényt, úgyhogy megnyílt az út a korban nagyon fontos lapalapítások előtt. Az, hogy egyik-másik sajtóorgánum visszaélt a szabadsággal, s csak a példányszámra utazott, hát, azóta tudjuk, hogy ez minden történelmi korszakban így van, így is lesz.
Olvashatunk megrázó hangulatú, egyben nagyon izgalmas leveleket komoly, nagyon képzett katonatisztektől. De a mindennapok véres harcaiban inkább a mindennapi emberek tűntek ki.A szabadságharc valódi hősei a közlegények. 

Nagyon szomorú, egyben Kelet-Közép-Európára jól jellemzők azok a levelek, melyek a nemzetiségi konfliktus kapcsán születtek. Különösen kiemelném itt a 68.számú levelet ( 168. oldal) mely egy igen jellemző történetet beszél el. Egy magyar honvéd alezredest majdnem meglincseltek Kolozsvárott, mert szerbnek nézték őt. Nagyon nehéz forradalom-szabadságharc idején a tömeget megfelelően vezetni, merthogy nincsenek tapasztalatok. Sok a rögtönzött megnyilvánulás, az átgondolatlan intézkedés. 
A Fölébredett a föld című könyv leginkább megható, szívhez szóló része az aradi vértanúk sorsát bemutató leveleket tartalmazó fejezet. Poeltenberg Ernő, Damjanich János, gróf Leiningen-Westerburg Károly és a többiek búcsúzása feleségüktől, a család sorsának elrendezésére irányuló törekvés, utolsó mondatok a halál előtt- nagyon megpengeti a szív húrjait. Nem mellesleg: én ebben a könyvben olvastam eddig a legkorrektebb leírást Batthyány Lajos volt miniszterelnökünk öngyilkosságáról. 

Nyáry Krisztián kitűnő könyvét szívből ajánljuk minden történelemkedvelő embernek.
Történészeknek,tanároknak.
Diákoknak, egyetemi hallgatóknak
És mindenkinek, mert minden magyar szereti a történelmet. Nyáry Krisztián szinte beleveti magát a közel 200 éves események útvesztőibe,s biztos kézzel kalauzolja ott Olvasóit. 

corvinakiado.hu, 2017.

Ez pedig a Szerző weboldala:nyarykrisztian.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása