Michael Palmer:A szérum

 A Szérum remek vegyítése a hagyományos orvoskrimiknek,valamint a 19.században született, amerikai típusú kalandregényeknek. Michael Palmer (1942-2013) zseniálisat alkotott, kár, hogy ma már inkább csak antikváriumokban lehet kapni a könyvet. Szokásunkhoz híven közlünk egy spoilert, aztán lehet megrohamozni a használtkönyv-kereskedéseket, könyvtárakat. 

A történet valahol Mexikóban indul, az 1980-as években. Ray Santanát igazságérzete vezette, amikor koronatanúnak jelentkezett egy mexikói drogkartell elleni perben. A rendőrség ügyesen elbújtatta őt és családját, álnevet kapott, új életet kezdhetett. De a banda mégiscsak megtalálta és elfogta. Ray korábban volt katona az Államokban, kiképezték őt efféle helyzetekre, de ez most más, itt nem jelentenek semmit a korábbi tapasztalatok. A hírhedt Doktor kezeire bízták az elfogott tanút, ő hallgatta ki. Egy olyan intravénás szert- saját találmányát- adott Raynek, amely minden sejtben fokozni tudja a fájdalomreakciót, anélkül, hogy bármilyen külső sérülést ejtene a "páciensen". A kihallgatás története ott marad abba, hogy Ray elájul, feltehetőleg beleőrül a fájdalomba. 
Néhány évvel később folytatódik a történet. Egy család kínai étterembe megy, hogy ott ünnepeljenek meg egy születésnapot. Leadják a rendelést, a pincér szépen ki is hozza. Két falat után az egész család hányni kezd, ki kell hívni a mentőket. Ételmérgezés gyanúja merül fel. A családtagokat külön kórtermekben helyezik el. Ron, az apa, kétségbeesetten igyekszik mindent megtudni felesége és gyermekei állapotáról. Az ápoló infúziót ad neki. néhány pillanat múlva a férfi iszonyú kellemetlen érzést tapasztal tüdejében, pár másodperc múlva pedig megáll a szíve. 
A történet harmadik szála napjaink Amerikájában játszódik. Dr. Harry Corbett orvos, közeledik az ötvenhez, egyre jobban kellene vigyáznia magára. Rendszeresen jár futni barátjával. Egy ízben az orvos fel kell, hogy adja a távot, alig kap levegőt, szédül. Valószínűsíti, hogy a stressz mindennek az oka. Sem munkájában nem sikeres, sem magánélete nem harmonikus: felesége, Evie, egyre inkább elhidegül tőle, ráadásul az asszony komoly műtét előtt áll: találtak valamit az agyában, már elő is van jegyezve műtétre. A kórházba, Harry munkahelyén, dúl a presztízsharc: három per indult az intézmény ellen, mindegyikben általános orvos az érintett. A specialisták ezért megpróbálják elérni, hogy szűkítsék minimálisra az általános orvosok jogkörét, még egy seb összevarrásánál is szakorvosnak kelljen jelen lennie. Corbett és kollégái ez utóbbit megalázónak érzik, ezért viharos hangulatú értekezleten visszautasítják, kikérik maguknak, hogy nem rendelkeznek a munkájukhoz szükséges hozzáértéssel. A döntést végül elnapolják. 
A műtétet megelőző héten Evie étterembe hívja férjét, mondván: valamit meg akar beszélni vele. De igazából csak általánosságokról beszélnek,Harry gyanakodni kezd. Az asszony már bent fekszik a kórházban, előkészítik műtétre,még két óráig ehet, megkéri Harryt, hozzon neki gy spéci csokis fagyit, amit csak egy tizenöt percnyi autóútra fekvő cukrászdában árulnak. Mire Harry visszaér, bekövetkezik a tragédia:az asszony agyában aneorizma keletkezik, Evie élet és halál között lebeg. Bekövetkezik a legrosszabb, Evie a kórházi ágyon meghal. Ráadásul az egyik specialista gyilkossággal gyanúsítja a gyászoló férjet. Spolier vége. 

Michael Palmer könyve nem sablonos orvoskrimi, hanem izgalmas, élettel teli kalandregény. Azoknak ajánljuk, akik valami izgalmas, vérnyomás-felpezsdítő olvasmányt keresnek. Megtalálták. Ezt a könyvet nehéz elfelejteni.

 
Kiadja a Delej Kft, 1996, fordította Vas Júlia. A kiadó weboldalát már nem találtam, itt viszont megvásárolhatók a könyvei:konyvtunder.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása