Sébastienne Japrisot:Csapda Hamupipőkének

Sébastienne Japrisot könyve a klasszikus, Grimm-féle Hamupipőke-történet ál-bűnügyi regénybe oltott feldolgozása.A Csapda Hamupipőkének nem unaloműző könnyű olvasmány, hanem nagyon komoly történet, mely az eszmélésről, az önmagunkra találásról szól. Egy rövid spoilert közlünk a könyvről, de elöljáróban feltétlen le kell szögeznünk: ez a mű magasan megüti a szépirodalmi színvonalat. 

Három lányról szól a történet, akiket így becéznek: Mi,Do, La. Teljesen eltérő karakterek. Sajnos, La meghal, a másik két lány pedig hamarosan elárvul, nagynénjük- aki egyben a keresztanyjuk- neveli őket. Őt Midolának nevezik, a három lány becenevét " adják össze".  Eleinte Michelle ( azaz Mi)tűnik  a legelesettebbnek, ő teljesít legrosszabbul az iskolában, felnőttként ugyanakkor az ő élete alakul legsikeresebben. Modellként országos ismertségre tesz szert, neves magazinok címlapján szerepel, hol meztelenül, hol valamelyik sportruázati terméket reklámozva. Az alig húszéves lányhoz dől a pénz, megismerkedik az éjszakai élet legárnyékosabb oldalával. Mindennapos a züllés,drága szórakozóhelyeken látják a lányt, gyanús alakokkal veszi körbe magát- bűnözőkkel is- a pasik jönnek- mennek- igazi felszínes életet, ahogy ma mondanánk: celeb-életet, él a hölgy. Sokan kihasználják, pl. jelentős összegeket kölcsönkérnek tőle, de eszük ágában sincs visszaadni, stb. Nagynénje egyre kevésbé bír a pénzt beosztani nem tudó fiatal lánnyal. 
Aztán történik valami. A nagynéni meghal, a két lány nevelését korábbi titkárnője és bizalmasa vezeti tovább. Michelle őrá még úgy sem hallgat, mint vér szerinti nagynénjére, teljesen könnyelművé válik, irracionális viselkedésbe kezd ( mindezt a regényből csak utólag tudjuk meg). A cselekménybe ott kapcsolódunk be, hogy Michelle kórházba kerül. Egy barátnőjével ( aki szintén kihasználta őt) lakott ugyanis közös albérletben ( ezen egy nagy házat kell érteni), és valami történt a bojler bekötésével. Tűz ütött ki a házban, a barátnő meghalt, Michelle-t pedig egy lépcső alján találták, tenyérrnyi lyuk volt a koponyáján. A rendőrség szerint Michelle megpróbálta kimenteni barátnőjét a tűz fogságából, de a füsstől és magától a szituációtól elájult. Hónapokon át feküdt kórházban, új kezet kapott, fején összevarrták az elképesztően nagy sebet, beszédkészségét nagy részben elvesztette, emlékei tizenöt év távlatában nincsenek. Arcán nagyon komoly plasztikai műtéteket végeztek a kor legjobb franciaországi sebészei. Teljesen átszabták az arcát, a gyönyörű, karcsú szépségből kicsit Buddha-szerű, magába forduló, egzotikus lány lett- mindenesetre nem topmodell. De legalább tud mozogni, lassan megtanul beszélni. környezete, élén a nagynéni volt barátnőjével, fényképeket mutogat neki, de Michelle-nek semmi nem jut az eszébe, a kritikus tizenöt évről nem térnek vissza az emlékek. Aztán egyszer a lány, megúnva a nagy kitartást igénylő, ámde úgy látszik, hiábavaló próbálkozásokat, elmegy arra a címre, ahol korábbi barátja lakott, az egyetlen megbízható, korrekt férfi, aki körülvette őt korábbi celeb-életében. Ám Michelle rádöbben, hogy itt is őszintétlen, csaló emberekkel kell találkoznia...Spoiler vége.

Japrisot könyvének hangulata olyan borongósan franciás, kicsit emlékeztet a Maigret-könyvekre, ugyanakkor maga a bűntény sokkal rafináltabb, nehezebben felismerhető, mint a párizsi főfelügyelő történeteiben. Ajánljuk ezt a könyvet az irodalom és a klasszikus bűnügyi irodalom minden rajongójának. 

Magvető Könyvkiadó, albatrosz sorozat, 1979. fordította Déva Mária. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása