Anthony McCarten:A két pápa

Anthony McCarten könyve egy világtöténelmileg is ritka pillanatot elemez: azt, amikor XVI. Benedek pápa lemondásával, tiszteletbeli pápaként történő visszavonulásával, majd az argentín Ferenc pápává választásával voltaképpen két pápája van a katolikus egyháznak. A címben azért akad egy kis furfang, hiszen valójában mégsincs két pápa, az ügyeket egyértelműen Ferenc irányítja, Benedek visszavonult kolostori magányába.
McCarten voltaképpen párhuzaos életrakzot ad nekünk Ferencről és Benedekről. Ezek után joggal vetődik fel a kérdés:mi az, ami kettejükben közös? Elég sok ilyen életrajzi elemet találunk.
- Egyikük sem akart pápa lenni, Bargoglio bíboros, azaz Ferenc, kifejezetten megkönnyebbült, amikor végül, még II. János Pál halála után ,nem őt választották.
- Mindketten megtapassztalták a politika diktatúráját, és igencsak ellentmondásosan viszonyultak ehhez. Benedek önéletrajzában egyetlen szót sem ejt a náci rezsim gaztetteiről, kivéve azokról, amelyeket egyházi személyek ellen követtek el. Ferencet pedig azzal vádolták, hogy tevékenyen segédkezett két jezsuita rendtársa eltüntetésében. A világi bíróság előtt eléggé flegmán viselkedett az üggyel kapcsolatban.
- Mindkettejüknek pápaként szembe kellett nézni a katolikus egyházat alapvetően befolyásoló, olykor a kriminalitás határát túllépő problémákkal. McCarten ezeket igencsak részletesen elemzi. ű
- Ami nagyon fontos: egyikük sem pénzért csinálta. Mindkettejüktől távol áll a kapzsiság.

Ferenc és Benedek persze sokban különböznek is. Benedek kezdetben liberális szeléletű volt, aztán hirtelen konzervatív lett, mert félt, hogy a szelepek megnyitása túl sok gőzt enged ki. Ferenc mindig is a szegények és az elesettek érdekében végezte tevékenységét, ő meg is maradt ezen az állásponton. Amúgy teológiailag liberális. Ferenc inkább gyakorlatias, Benedek inkább elméleti, aki könyvei között érzi jól magát.

McCarten könyvéből nagy sikerű, ám sokak által kritizált film készült, melyet a Netflixen mutattak be. Azt gondolom és egyben ajánlom is, érdemes először a könyvet elolvasni, azután a filmet megnézni. Nagyon sokat tanulhatunk belőle, katolikusok és nem katolikusok egyaránt.

Magyarországon kiadja az Agave Kiadó, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása