Benkő László:Tatárjárás.Két lélek egy testben

A 21.század magyar könyvészetének sikerműfaja a történelmi regény. Nem is csoda. Ha olyan színvonalú alkotások, mint Benkő László Tatárjárás-trilógiája, kínálják magukat olvasásra, akkor bizony a magyar közönség választása jó. A Tatárjárás-trilógia ugyanis- melynek második kötete a Két lélek egy testben- igazi remekmű.
A történet ott folytatódik, ahol az első kötet abbamaradt, ennek ellenére önálló műként is olvasható. Főhős és narrátor a mongol udvarban kiképzett kém, Berény, aki kalandos úton eljutott Magyarországra
Felesége,Melia otthon ül, és várja haza urát, ehelyett csak Ilyés, a szolga érkezik, ziláltan, véresen. Elmondja, hogy megtámadták őket, ura pedig leesett egy szakadékba. Melia legalább férje holttestét meg akarja találni, ezért elmennek a szolgával, a szakadékhoz, ahol is megtalálják az áldozat lovát, benne nyílvesszővel.  Az asszony úgy látja, a nyílvesszők hasonlítanak ahhoz, amelyeket a szolga használ. Gyilkossággal vádolja meg Ilyést, aki elmenekül.
Az asszony egyedül marad a gyermekkel. először Özséb atya fogadja be őket, de sokáig nem időzhetnek az edei remeténél, ezért Melia ismerőse révén elmegy a palotába. elmondja, hogy megözvegyült, de férje holttestét nem találja. Megismerhetjük a királyi udvar légkörét, az ország akkori nemességének gondolkodását. Halicsi háború közeleg, sok úr ezt nem akarja, elvégre Halics messze van. Azt viszont kevés magyar úr hiszi el, hogy él a távolban egy Dzsingisz kán nevű mongol, akinek feltett szándéka elfoglalni egész Európát...

Egy reggel felébresztik Meliát. három holttestet fogtak ki a Dunából, egyikük arca össze van verve. Arra kérik az özvegyet, nézze meg a holtesteket, hátha köztük van az ura. Melia, legnagyobb megdöbbenésére, az őrök között ott látja Ilyést, az álnok szolgát, ura gyilkosát ( legalábbis így gondolja). Hogy elterelje magáról a figyelmet, azt mondja, hogy az összevert arcú férfi az ura.
Ilyés ezt azért sem érti, mivel tisztában van azzal, hogy ura él, merthogy ő bújtatta el. Együtt felkeresik Özséb atyát, majd találkoznak Marcussal, a meglehetősen kétes erkölcsű lovaggal,...és idáig meséljük el a történetet, a többi kiderül a könyvből.

Kinek is ajánljuk Benkő László:Tatárjárás. Két lélek egy testben című könyvét? mindenkinek, aki szereti a történelmet. Még akkor is, ha nem kifejezetten a középkor az érdeklődési területe, még akkor is iigen izgalmas, olvasmányos történelmi regény-élménnyel gazdagodik. A cselekmény néha kissé túlbonyolított, dehát bonyolult korszak volt az, sok eseménnyel.
Jó olvasást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása