Amy Ramos:A teljes ketogén diéta kezdőknek

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki belevágjon a ketogén diétába. A megszokottól teljesen eltérő életszemlélet alapján kell folytatnia életét. Ezeknek a bátor embereknek nyújt profi segítésget Amy Ramos könyve, A teljes ketogén diéta kezdőknk, melyet szerte a világban félmiliónál is több példányban adtak el.
Amy Ramos szerint az a legfontosabb, hogy megértsük: a szénhidrát-dús étkezés a lehető legkárosabb, ami történhet az emberi szervezettel. Ha ezt megértettük, a könyv felbecsülhetetlen érték lesz számunkra.
Megtudhatjuk, melyik ételnek mekkora a szénhidráttartalma, miért érdemes elhagyni a burgonyát, hány kalóriára van szükségünk az eredményes ketogén diétához. Megtudhatjuk, milyen édesítő szereket használhatunk a diéta folyamán, s miért kell kidobni a csokit. Átfogó áttekintést ad nekünk a Szerző arról, milyen egyéb tényezőket- például a testmozgást- és hogyan alkalmazzuk a ketogén diéta során. A könyvből kiderül, milyen mozgásformák károsak és milyen mozgásformák előnyösek a bátor diétázók számára.

Nagyon érdekes, amit Amy Ramos a ketózis állapotáról, pontosabban az abba való átmenetről mond: bizony, előfordulhat bűzös lehelet, hányinger, általános rosszérzés, főként a kezdőknél. De mindez annak a következménye, hogy szerveztünk teljesen másképp építi fel önmagát, s minden váltás megrázkódtatással jár. Annyit recenzens hozzátesz, hogy éppen emiatt a váltás miatt azok, akik intenzív stresszhelyzetet élnek át, halasszák későbbre a ketogén diéta kezdetét.

És akkor térjünk rá a könyv- ironikusan fogalmazva- fő attrakciójára: a receptekre illetve menüsorokra. Sok magyar fogyókúrázó panaszkodik amiatt, hogy a diétás módszerek meglehetősen drágák, mivel külföldről érkeznek, és az ottani konyhakultúrát veszik alapul. Sajnos, Amy Ramos könyve igazolja ezeket az aggodalmakat. Mert hány magyar piacon lehet kapni pl. foltőstőkehal-filét, mandulatejet, kaliforniai tarisznyarákot, alkoholmentes vaníliakivonatot, vagy éppen Cayenne-borsot? Hát, vidéken biztos nem, legfeljebb a nagy szupermarketekben, ott is eléggé drágán ráadásul nem is mindig természetes formában, inkább fagyasztva vagy konzervként, ami jelentősen megnöveli a kalóriaértéket.
Érdemes lett volna ezt a könyvet magyar viszonyok köré átdolgozni. Lehet, hogy az amerikai kiadó nem engedte...

Mindazonáltal a receptek érdekesek, izgalmasak. Olyan kajákkal találkozunk, mint kecskesajt diós-zöldfűszeres bundában, baconszalonnás-borsos energiabomba, jégkrém (!), csirkeburger, bárnáycomb napon szárított pestóval, és még sok más érdekes étel várja jövőbeli rajongóit.
Mert Amy Ramos könyvének fő mondanivalója az, hogy a fogyókúrázónak sem kell feltétlenül éheznie. Nyugodtan lehet fogyasztani a megszokott ételeket, csak éppen másképpen elkészítve, egészségesebben, és persze a nagy zabálásokat be kell szüntetni. Csak óvatosan, de finomat!
Jó étvágyat, és sok sikert a fogyókúrához!

Alexandra, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása