Asser:Alfred angolszász király élete

Nagy Alfred angolszász király (871-899) a középkor történetének egyik legnagyobb uralkodója.Sikeresen harcolt belső ellenfelei ellen,s eredményesen lépett fel az immár egyesült országra támadó külső hódítók-dánok,vikingek-ellenében is.
Asser életrajzi könyve azonban mégsem ezeket a vonásait emeli ki Alfred király életének. Hanem az istenfélelmet és a jegyességet. Asser interpretációjában Alfred,Anglia királya egyúttal az egyetemes keresztény egyház támogatója is. Ő az az uralkodó,aki éjjel s nappal bölcsességért imádkozik. Ő az,aki sanyargatja magát,mert nem bír nemi vágyaival. Ő az,aki folyamatosan műveli magát a tudományokban,annak ellenére,hogy erőteljes hátránnyal indul,mivel tizenkét éves koráig nem tud írni-olvasni. S végül,de nem utolsósorban:Nagy Alfred,Anglia királya minden szerzett javának felét a keresztény egyháznak ajanlja fel. Ez utóbbi információ valóságtartalmában a hozzáértő történészek alaposan kételkednek...
Asser nem valódi életrajzot írt-pedig megtehette volna,hiszen személyes barátságban is állt az angol királlyal-hanem propagandamunkát. A derék szerzetes keresett egy kegyes hőst,akit a későbbi évszázadok uralkodói elé példaképül állíthatunk. Ez a kegyes hős lett Nagy Alfred,Anglia királya,a korai középkor történetének egyuk formálója.
Mindazonáltal el kell mondjuk,bármennyire is propagandamunka Asser alkotása,mégsem hazudik. Annales-jelleggel sorolja végig a hadtörténeti és politikatörténeti eseményeket,de nem ezeket emeli ki. Ezek csak háttérként szolgálnak valami sokkal fontosabb történet elmondásához.
Asser könyvét,mely az Attraktor Kiadó jóvoltából magyarul is olvasható,történelemtanároknak,egyetemi hallgatóknak és oktatóknak ajánljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása