Francine Rivers:Mikor a sófár zeng

Francine Rivers könyvét minden keresztény vezetőnek, legyen az lelkész, pap, tanító, presbiter vagy bármi, el kellene olvasni. Elsősorban nekik ajánljuk ezt a nagyszerű regényt.
A Mikor a sófár zeng című könyv főhősei- egy gyülekezet tagjai. A Centerville-i Keresztény Közösség haldoklik, a tagok már bőven hatvan fölött vannak, ráadásul Hank, az addigi prédikátor, szívinfarktust kap, és a továbbiakban me tudja ellátni feladatát.
Samuelnek, az egyik presbiternek, az az ötlete támad, hogy hozni kellene egy fiatalabb lelkészt. Az idős presbiterek eleinte ellenkeznek, aztán nagy nehezen belenyugszanak a változtathatatlanba. Örömük fokozódik, amikor kiderül, hogy az új pásztor nem más, mint Paul Hudson, a híres tévés prédikátor, David Hudson fia.
Eleinte mindenki örül Paul szolgálatának. Ám Paul beleesik abba a csapdába, melybe oly sokan és annyiszor beleestek már: Isten Igéjéből kizárólag a bővelkedésre vonatkozó részek érdeklik. Gyűlik a pénz, épülnek az ingatlanok, jönnek az új tagok, fiatalok is Isten követőivé lesznek- de valami megváltozik.

Különösen Paul változik meg. A korábban kedves, családját szerető emberből ronda, pénzéhes karrierista lesz, aki feleségét, Eunice-t, gyakorlatilag levegőnek nézi. Kamaszkorú fiát, akivel ráadásul a suliban is gondok vannak, gyakorlatilag kitagadja. Paul mindene lesz a gyülekezet, abból is elsősorban a gyülekezet gyarapodása. Az idősebb tagok elmaradnak, de Paul nem is fájlalja ezt, hiszen olyan keveset adakoztak... Eunice látja, hogy Paulnak egyetlen vágya van: legalább olyan gazdaggá és híressé válni, mint az apja. Felnőtt ember létére egyszerűen nem tud kibújni apja árnyékából.
S ha egy pásztor ilyen szellemi állapotba kerül, azonnal jönnek a gonosz erők. Könyvünkben a gonosz erő egy Sheila nevű, minden hájjal megkent ifjú hölgy formájában jelenik meg...Ám ahol gonoszság van, ott megjelenik a jóság is. Új építési vállalkozó érkezik a városba, akinek egyáltalán nem tetszik Paul tevékenysége.

Elég sok keresztény témájú regényt olvastam már, de Francine Rivers művénél kevesebb olyat láttam, ahol a lélektan ennyire pontosan, ennyire árnyaltan jelent meg. Ahogy olvastam a Mikor a sófár zeng című könyvet, végig azt éreztem, hogy a háttérben ott van Isten. De ott van Balzac is,Tolsztoj is, Dosztojevszkij is. Francine Rivers könyve szellemiségében és irodalmiságában is nagyszerű alkotás.
A bevezetőben azt írtam, hogy keresztény vezetőknek ajánlom. Helyesbítenék: minden kereszténynek szívből ajánlom, bármely felekezethez tartozzon is.

Fordította: Szabadi István
Harmat Kiadó, Budapest, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása