Nico Stehr:A modern társadalmak törékenysége

Nico Stehr társadalomkutató arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért olyan képlékenyek, törékenyek azok a társadalmak, amelyekben élünk. A modern társadalmak törékenysége című könyv még a 20.század végén keletkezett, de minden egyes megállapítása érvényes mai világunkra is.
Stehr szerint a modern társadalmak ( melyek posztindusztriális társadalmak) tudástársadalmak, ahol a produktvitást a tudás adja- a tudás nem azonos az információval, azonos lehet viszont az informáltsággal.
A tudás megszerzése elvileg mindenki számára lehetséges, a gyakorlatban azonban az elitek ( értelmiségi, gazdasági, politikai) jóval nagyobb lehetőségekkel és képességekkel rendelkeznek a tudás megszerzésére.
A tudásnak csak egy része jelent közvetlen gazdasági előnyt ( a társadalomtudományok például háttérbe szorulnak), ami az érintettekből jelentős frusztráltságot hív elő.
A közhatalom, az állam látja, hogy felértékelődött a tudás, és azt is látja, hogy az igazi, egyedi tudás az eliteknél van, ezért igyekszik az eliteket magához édesgetni. Ez folyamatos konfliktusokhoz vezet, mert előfordulhat, hogy az elit megnyerésére irányuló törekvések erősebbek, mint a demokratikus normák betatására irányulók.
Nemcsak az elit rendelkezik tudással, hanem a közép- és alsó társadalmi rétegek is. Ők arra is használhatják tudásukat, hogy az elit ellen forduljanak. Ha az "élcsapat" ezt el akarja kerülni, igyekezniük kell valamit juttatni a közvéleménynek.
A nagyobb intézményeket veszély fenyegeti, mert az egyre inkább demokratizálódó közvélemény egyre inkább veszélyforrást lát bennük. ( elvonatkoztatva Stehr könyvétől:napjainkban ezt láthatjuk az USA-ban).

Nagyjából ennyiben foglalhatjuk össze ennek a kitűnő könyvnek a lényegét, esszenciáját. Stehr nagyon lelkiismeretes, nagyon tájékozott kutató, éppen ezért kényszert érez arra, hogy az egyes gondolatok kapcsán valamennyi elődjét felsorolja,Max Webertől Daniel Bellig. Az ezáltal lértejövő féloldalas lábjegyzetek az alacsonyabb tudásfokozattal rendelkezők számára olvsashatatlanná teszik a könyvet, ugyanakkor a téma kutatói, szociológusok számára igazi csemege Stehr alkotása. Úgyhogy ezt a könyvet elsősorban nekik ajánljuk.

Gondolat-Infonia,2007.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása