Emil Vachek:Átkozott pillanat

 Miben különbözik a cseh krimi a nálunk jól ismert angolszász krimitől?Az a bizonyos ironikus humor,prágai világlátás teszi őket egyedivé. No meg az,hogy a hidegháború idején a szilenciumra ítélt cseh írók a detektívregény műfajához menekültek,mert azt még engedte nekik a hatalom.

Mindennek tökéletes példája Emil Vachek:Átkozott pillanat című könyve. A történet 1936-ban játszódik,Prágában. Kemény tél van,az utak olyanok,mint a tükör. A járművek is csúszkálnak. Egy busz kalauza az út menti homokládában fiatal nő meztelen holttestére bukkan. Kiderül:a híres orvos cselédje az. Nem sokkal halála előtt idős udvarlójánál járt vendégségben. Az udvarló öngyilkosságot kísérelt meg. Mindenki számára kézenfekvő feltételezés:az öreg szabómesterre rájött a ......,a lány nem akart engedni,és ebből lett a baj. Az öregúr meggyilkolta a fiatal lányt.

Klubićko felügyelőnek(klasszikus ballonkabát,kalap) azonban valami nem tetszik. Miért állította a fiatal diák,hogy menekülő lányt látott a gyilkosság időpontjában?Miért mondja az orvos,hogy étteremben vacsorázott,mikor pedig otthon volt? És ki az az amerikai sportkocsival száguldozó fiatalember,akit már az egész prágai rendőrség köröz?

A felügyelő sorba rakja a tényeket,és egyetlen éjszaka elkapja a gyilkost. Az Olvasó pedig nyert egy jó történetet,irodalmi színvonalon elbeszélve.

A könyvajánló oldal recenzense pedig a magyarországi könyvkiadókhoz fordul:a Skandináv Krimik mintájára nem lehetne egy Cseh Krimik sorozatot elindítani?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása