Jerzy Edigey:Panzió a tengerparton

 Jerzy Edigey tatár származású lengyel író,civilben ügyvéd. Egyik legismertebb könyve a Panzió a tengerparton,Svédországban játszódik,de lengyel vonatkozása is van.

Átlagosnak tűnő,középosztálybeli társaság gyűlik össze Brands asszony panziójában. Csak a dúsgazdag,különc Maria Jansson asszony különbözik tőlük. Keveset beszél a többi vendéggel,órákon át telefonál valami furcsa nyelven. Napi több órára eltűnik a közeli nagyvárosba,Malmöbe megy. 

Egy délután Maria asszonyt,az ország egyik legnagyobb konszernjének vezetőjét holtan találják panzióbeli szobájában. A tettes kalapáccsal verte szét a fejét. A fiatal és ambíciózus Torg hadnagyot jelölik ki az ügy kivizsgálására. Maria asszony ékszerei eltűntek. Talán ez volt a gyilkosság indítóoka?Hamarosan felfedeznek egy másik lehetséges indítékot is. Az áldozat ugyanis 25 évvel korábban az auschwitzi koncentrációs tábor rabja volt. Azt is kideríti a nyomozás,hogy Maria asszony azért járt mindrnnap a varosban,mert keresett valakit. Egy lengyelt ,aki szintén raboskodott Auschwitzban. Talált is egyet,a környéken kissé bogarasnak ismert  urat,az öreg lengyelt,ahogy mindenki ismerte. Pár nap múlva őt is megölik. Majd leszúrnak egy rendőrt. Ám a tettes hibát követ el:Torg hadnagy ugyanis felismeri a gyilkosságok indítóokát,s innentől már könnyebb dilga van.

A Panzió a tengerparton olyan krimi,ahol az Olvasó előtt fel van villantva a megoldás. Figyelmesen olvasva J.Edigey történetét,nagy jából úgy a könyv kétharmadánál lehet sejteni a tettes személyét. De ehhez figyelmesen kell olvasni,minden szóra figyelni!

Irodalmilag pedig azért érdekes könyv a Panzió a tengerparton,mert kétféle elbeszélésmód váltakozik benne. Egy naplószerű,illetve egy E/3. személyű történetmesélés. A kettő erősíti egymást és visz közel a megoldáshoz. Jerzy Edigey könyvét minden krimikedvelőnek ajánljuk.

Zrínyi Katonai Kiadó,1981.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása