Anton Gots:Igen,Uram!

 Az 1960-as években Anton Gots kamilliánus szerzetesen rutinszerű térdoperációt hajtottak végre. A műtét sikerült,de váratlanul szepszis lépett fel a szerzetes szervezetében,amely az egész testre átterjedt. Gots szerzetes iszonyú fájdalmak közepette,hónapokon át feküdt kórházban. Végül csodálatos módon meggyógyult. Felépülése után pedig betegek,testi fogyatékosok felé szolgált.

Nem mellesleg pedig megírta az Igen,Uram! című könyvet. E mű elmélkedések gyűjteménye,melyet Gots páter részben betegágyán,részben felépülése után mondott tollba. A könyv az újabbkori keresztény könyvkiadás egyik sikere lett,Ausztriában hét kiadást élt meg. Nemcsak római katolikus,de protestáns körökben is óriási elismerést aratott. Magyar nyelven először 1982-ben jelent meg.

Miről is elmélkedik e könyvben Gots páter?Arról,hogy Isten a hívő szívében van,nem a templomban,nemcsak a messzi egekben. Arról,hogy az Úr kegyelme által tartatunk meg,nem pedig vallási szertartások által. Arról,hogy a Szentlélek vigasztalása és ereje által sikerülhetnek szándékaink ebben a földi életben. Arról,hogy a nyugati civilizációban élő emberek többsege elvágta Istenhez kapcsolódó szálait. És arról is,hogy a betegség nemcsak negatívum lehet egy ember életében,hanem meg is erősítheti a Legfelsőbb Úrhoz való kapcsolatát,más minőséget adhat ennek a viszonynak. 

Anton Gots római katolikus. Igen,Uram!című könyvében a protestánsok találhatnak olyan szövegrészeket,melyek nem egyeznek az ő elképzeléseikkel. Dehát legyünk nyitott szívvel és szellemmel egymás iránt,s azt értékeljük Anton Gots könyvében,ami jó:az Istenhez,Jézushoz való közeledést. Mert ez teszi jobbá életünket.

Prugg Verlag,Eisenstadt,1982.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása