Mónus Miklós:Ő és Az

 Azt gondolom,Mónus Miklós könyvét,mely 1983-ban jelent meg a Népszava Lap-és Könyvkiadó gondozásában,csak a legbeavatottabb sci-fi rajongók ismerik. Pedig ez a könyv,az Ő és Az,nem túlzás kijelenteni,kulcsregény. Ez az első olyan magyar alkotás,amely a mesterséges intelligencia (amit a Szerző Gépagynak nevez) működéséről ír. Méghozzá kitűnően.

A sztori az,hogy miután sokadik alkalommal is kudarcot szenved a földlakók azon kísérlete,hogy elérjék a Sas csillagkép egyik égitestét,külőnleges űrhajót küldenek fel. Ennek építője Berili professzor és csapata. Az űrhajót a Gépagy irányítja,amely computer-szerűen,adatsorokkal dolgozik és vezérel. Ám az űrhajón utazik egy,szintén a rendszerbe kapcsolt Agy,egy elhunyt hároméves kisfiú hibernált agya,amelynek pusztán az a dolga,hogy fejlődjön. És előbb vagy utóbb,de váljon legalábbis egyenrangú társává Gépagynak. És együtt oldják meg a problémákat. Az emberi Agy és a computer-elven működő Gépagy. 

Az űrhajó elindul. Egy darabig minden jól megy. Aztán a Gépagy felfedezi,hogy van a rendszerben egy elem,amit nem tud tökéletesen irányítani. Gépagyat ez idegesíti,tehát a gépnek érzelmei keletkeznek. Az Agy pedig rossz néven veszi,hogy Őt,aki több,mint gép,egy Gépagy szeretné irányítani. Versengés kezdődik. Csakhogy adódik egy kis baj. Nem várt problémát kell megoldaniuk. Kisbolygó keresztezi az űrhajó pályáját. Vajon az emberi agy és az ember által programozott agy meg fogja tudni oldani ezt a problémát?Ember és gép tud zavartalanul együttműködni?

Mindez és még sokminden más kiderül Mónus Miklós:Ő és Az című,elképesztően izgalmas sci-fijéből. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása