Szép versek,1973

 Atyavilág,micsoda névsor!A teljesség igénye nélkül:Ágh István,Bella István,Csoóri Sándor,Hajnal Anna,Illyés Gyula,Juhász Ferenc,Nagy László,Rákos Sándor,Somlyó György,Weöres Sándor...Ebbe a válogatásba már egyáltalán bekerülni is óriási dolog volt. Egy ilyen könyvajánlóban nincs mód arra,hogy valamennyi remekművet kielemezzük. Önkényesen kiválasztottunk hát néhányat a remekművek közül,s egy-egy mondattal ajánljuk őket Látogatóink figyelmébe.

Benjámin László:A költészet változásairól. Mindössze 4 sor,mégis nagyon sokat mond arról,miképpen látja egy alkotó az irodalmat. Benjámin a költészet témáinak,képeinek eliparosodása,el-technicizálódása ellen emel szót. Kert kontra művi tárgy...

Csoóri Sándor:Számonkérés. Hiába őrzi meg gyökereit,az anyaföld ízét az ember,az öregedéssel,a világ változásainak követésével mégiscsak elveszti azt. Ez a vers egyébként ma,a 21.században is nagyon aktuális.

Kalász László:Fáradtan mint. Az Isten képére teremtett ember olykor megfárad,fizikuma legyengül,gondolkodása összezavarodik,érvei,melyek nézeteit,világlátását támasztanák alá,elvesznek. Megpihenhet-e az ember azzal a tudattal,hogy másnapra biztosan lesz ereje?

Nagy László:Szépasszonyok mondókái Gábrielre. Világirodalmi rangú vers,a népi vallásosság köntösében,formájában beszél szabadságról,életről,halálról,égi és földi világról. A Nagy László-kutatók a költő legnagyobb művei között tartják számon. 

Rákos Sándor:Gilgames a sivatagban.Gilgames a halhatatlanságot keresi,de tudja,hogy méltatlan rá. Félelem,bűnbánat,és keresés,keresés...Ez a mintegy hétoldalas remekmű a huszadik század második felének kiemelkedő magyar költői műve. Iskolában nem tanítják.

Rónay György:Johanna. A tömegek mindig is profanizáltak,túlzottan földiek,nem látják át a dolgok lényegét. Míg Johanna az igazságáért küzd, a nép legegyszerűbbjei ízletes ételekkel teli halotti torra készülnek.

Simon István:Ballada a szekeresről. A képzeletbeli szekeres a magyar irodalom nagyjait,Janus Pannoniust,Petőfit,Adyt,Radnótit fuvarozza a fizikai halálba és a szellemi halhatatlanságba. Ám egyszer csak rádöbben,nincs kiút,örökke fuvaroznia kell. Hogyan reagál erre?

Weöres Sándor:Kerengés. A cím arra utal,hogy a világ önmaga körül forog. Rész és egész,világosság és sötétség váltják egymást. De a sorsdöntő küzdelemre nem kerül sor,mintha tartanának egymástól a felek...A mindössze 8 soros költemény egy egész világlátás kifejezése. 

×××××××××××

Könyvkiadók figyelmébe ajánlanám:ki kellene adni újra ezeket a könyveket,ezeket a nagyszerű vers-válogatásokat. Akár elektronikus formában is. Mondjuk,összkiadást megjelentetni keresőkkel. Biztos vagyok benne,hogy sokan olvasnák. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása