Ancsel Éva:Éthosz és történelem

 Ancsel Éva:Éthosz és történelem című könyvében azzal foglalkozik,hogyan van jelen az ember társadalmi és egyéni életében az éthosz vagy etika.

Könyvének első fejezeteiben azt a kérdést teszi fel:vajon létezik-e erkölcsi világrend,vagy pedig csak ember alkotta konstrukció az egész. Ancsel Éva az erkölcs kialakulásában kulcsszerepet tulajdonít a bűntudatnak. Szerinte az embert tulajdonságainak inkongruenciája teszi képessé az erkölcsi szabályok megteremtésére. Részletesen elemzi Kantot,aki szerint "az erkölcsi törvény közvetlenül határozza meg az akaratot". Ancsel Éva vitatja ezt a megközelítést. 

Márpedig,véli a Szerző,erkölcsre szükség van,mert az ember hiánylény. Mindig kell neki valami más,valami több. Nem a puszta túlélés a célja,a lándzsahegyet is kidíszíti. Az állandó kívánás pedig állandó harchoz vezethetne,ha nem lenne erkölcs. 

A történelemben az éthosz mindig más és más volt,merthogy az éthoszt a társadalmi körülmények is formálják. Jó példa erre a második világháború. A huszadik században sok az elhallgatott igazság. Az elhallgatás a következő generációkban is bizonytalanságot szül,mert nem értik a fiatalok,hogy a szülők miért nem beszélnek erről vagy arról.  Csak nem valami súlyos bűnt követtek el?

Ancsel Éva könyve a modern magyar filozófia kiemelkedő teljesítménye. Nagyon fontos kérdést jár körbe minden oldalról,a keresztény szempontokat is figyelembe véve. Az Éthosz és történelmet minden filozófusnak és történésznek tiszta szívből ajánljuk. 

Kossuth,1984.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása