Mario Vargas Llosa:Kölykök

 A világhírű perui író,Mario Vargas Llosa, ha kitűnő elbeszélését olvashatjuk ebben a könyvben. A Kölykök c.válogatásban szereplő műveket egy téma köti össze:mindegyik gyerekekről,kamaszokról szól. Olyan keményen és őszintén,ahogy még csak kevesen írtak erről a korosztályról.

A főnökök című elbeszélés gimnazista hősei az iskolaigazgató ellen lázadnak fel,mert az nem teszi ki a vizsgarendet. Ám a lázadók hamarosan egymás ellen fordulnak. Vannak ugyanis,akik szerint a cél szentesíti az eszközt,így aztán olyat is rákennek a dirire,amit nem követett el.

A párbaj című történet bármelyik latin-amerikai kisvárosban játszódhatna. Egy Justo nevű tizenéves összeakaszkodik a környék rémével,egy bizonyos Bötével és bandájával. A késes verekedésen azonban megjelenik Justo apja. Vargas Llosa elképesztő realista módon írja le nekünk a párbajt.

Az öcs című elbeszélésben Vargas Llosa az igazságot,mint olyat, állítja középpontba. Egy indián kikezd a nagybirtokos lányával,majd elmenekül. David és Juan elhatározzák,megtalálják és megleckéztetik. Csakhogy egyiüknek semmi kedve ehhez a vérbosszu-szerű akcióhoz,hanem vissza akar menni a városba tanulni. Ráadásul a lány sem nagyon akarja,hogy fivérei megtalálják az elkövetőt. Vajon miért?

A Vasárnapi történet főhősei párbajoznak egy lányért. A jéghideg folyóban fognak versenyt úszni. Már egy órája úsznak,mikor egyiküknek begörcsöl a gyomra. Segít neki a társa,vagy a győzelem utáni vágy mindent elhomályosít?

A látogató című elbeszélésben egy szabadságra vágyó jamaicai alkut köt a rendőrséggel. Ha feladja a környék leghírhedtebb felforgatóját,visszanyeri szabadságát. Egy darabig a terv szerint is alakul minden. Csakhogy a rendőrfőnők nem szereti az árulókat...

A kötet címadó darabja,a Kölykök,egy tragikus emberi sors története. Cuéllart,az osztály focicsapatának egyik legjobbját,megtámadja egy kutya. Súlyos,maradandó sérüléseket okoz neki...ott. Cuéllar ezért nem képes normális szexuális életre. A barátai már rég felnőttek,családjuk van,szegény Cuellar pedig a helyi fiatalok előtt vagánykodik a kocsijával. Később aztán felgyorsulnak az események...

Hogy kinek ajánljuk Mario Vargas Llosa könyvét?Minden irodalomkedvelőnek,igaz,de arra azért készüljünk fel:ez nem a mágikus realizmus. Ez annál sokkal keményebb. 

Európa Könyvkiadó,1979.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása