Mrs.Gaskell:A kisváros

 Mrs.Gaskell a 19.századi Anglia népszerű írója volt. Aztán valahogy az irodalmi kánon szélére csúszott. A kisváros című könyvéről megoszlik az értelmezők véleménye. Van,aki szerint eza regény szociográfiai hitelességgel ábrázolja a vidéki Anglia letűnt világát,mások szerint viszont egyszerű pletykafészek-irodalom,unatkozó háziasszonyok időkitöltő olvasmánya. 

Mrs. Gaskell arra vállalkozik,hogy elmeséli nekünk egy vidéki kisváros,Cranford,történetét alulnézetből. Megtudjuk,hogy ebben a kisvárosban a takarékosság erény,a szegénységgel viszont nem illik dicsekedni,ezért aztán mindenki tart cselédet,mégha a bérét alig tudja is kifizetni. Az összejöveteleken pedig vékonyan kent vajas kenyeret szolgálnak fel,amit elismeréssel illik nyugtázni. Merthogy az arisztokratikus viselkedés kötelező.Cranfordból a férfiak elmennek,folyton van valami dolguk máshol,ezért aztán az asszonyok az urak. Ha feltűnik egy igazi férfi,mint a regénybeli Brown őrnagy,azt úgyis elgázolja a vonat,amely gonosz szerkezet ellen a városlakók már többször interpelláltak. 

Szigorúan vigyáznak az erkölcsökre is,mármint a másokéra. A cselédlányok nem fogadhatnak udvarlót. Tilos használni a "felhördülni"szót,mert az olyan pórias. Tilos vicclapokat olvasni,legalábbis mások előtt,mert az közönséges. A papírral pedig takarékoskodni kell,mert drága kincs az.

Szatíra?Angol humor?Nem igazán.Inkább valami furcsa szeretet. Mrs.Gaskell,aki egyébként lelkész lánya,szereti a cranfordiakat. Akik viszont csontig kon zervatívak, utálják a városiakat,féltékenyek egymásra. És pletykásak a végtelenségig. De mindezzel együtt emberek,a maguk végtelen gyarlóságában. Kinek ajánljuk A kisváros c.könyvet?Mindenkinek,aki úgy érzi,ő maga is gyarló még kicsit. 

Szépirodalmi,1978.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása