Mészöly Miklós:Sutting ezredes tündöklése

 Mészöly Miklós prózája nem könnyű olvasmány. Az elmélyülésnek,a befogadói csöndnek egészen sajátos válfaját kívánja. Ám aki kellő alázattal és intellektuális nyitottsággal olvassa a Sutting ezredes tündöklése c.könyvet,csodálatos kincsekkel gazdagíthatja elméjét és lelkét.

A könyv két hosszabb és ciklusba fogott rövidebb elbeszéléseket tartalmaz. A kötetnek címet adó írás egy derék katonatisztről szól,aki a 18.század folyamán bolyongja be Magyarországot. A különböző tájak aztán különböző lelkiállapotokat hívnak elő belőle. Mindemellett az író lelki énjét is megismerhetjük.

Az Adagio,Karácsony ciklus első darabja a Legyek,legyek-avagy az elmondhatóság határa című alkotás szintén a 18.századba visz vissza bennünket. A poltavai csata után fogságba kerülő papok Krisztus természetén és az ember üdvösségén vitatkoznak. Mit tehet ehhez hozzá a 20.században Balaton körül autózó embere? A Makk Ász című elbeszélés hősei egy színpadi ötleten vitatkoznak. Egy monumentális drámáról,amelynek főszereplője a magyar kártya Makk ász figurája. Csakhogy több a kétely,mint a bizakodás...A My jo.Etűd két öreg hangra című alkotás drámai párbeszéd,melyet Burns:John Anderson  c.verse ihletett. Az Adagio,karácsony c.írás pedig betekintést enged egy gyermek lelkivilágába,aki el szeretné pusztítani a karácsonyfát. 

Nagyon sajátos,mondhatni örkényi groteszk hangulatú a Pardon című novella. Egy nyúltenyésztő öregemberről derül ki,hogy ifjúkorában az államvédelemnél dolgozott. A Pavorka külónös hangulatú írás,főhőse Nagy János,aki mindig utólag gyárt magának filozófiát. Most abban a különös életszituációban va ,hogy összeismerkedett az emeleten lakó böllérrel,aki első blikkre nem egészen százas. Ebből vajon milyen filozófia születik?Ha elolvassuk az Egy útikalauz apoteózisa című írást,eltűnődhetünk azon,hogy lám,nekünk is van történelmünk,olyan,amelyik csak a mienk. 

A könyv záródarabja a meglehetősen hosszú címet viselő Bolond utazás avagy néhány jelentéktelen körülmény részletes ismertetése olvastán beutazhatjuk a magyar történelmet,a barokktól a nyilas vészkorszakig. De hogy mi köze mindehhez Gogolnak,az csak a mű alapos,többszöri végigolvasása során derül ki. 

Mészöly Miklós prózája egyszerre intellektuális-és hangulati próza. Ezért nehéz. De a szöveg ad kapaszkodókat a megértéshez. Ez a kapaszkodó pedig a történelem. A nemlineáris cselekményvezetésű, igencsak mély művekben az Idő a legjobb barátunk. Ne csúfoljuk meg azzal,hogy nem vesszük komolyan!

Szépirodalmi Könyvkiadó,1987.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása