Ross Thomas:Hoci-nesze

 Ross Thomas:Hoci-nesze című könyve szatirikus hangvételű politikai krimi,mely megmutatja az amerikai pártpolitikai és szakszervezeti élet felszíne alatti mélyebb folyamatokat. 

A történet szerint egy visszavonult CIA-tanácsadó, a német és francia szülőktől származó Harvey Longmire,éppen hintát javít a birtokán,ahol felesége,néhány páva,macska,kutya,kecske és csörgőkígyó társaságában tölti mindennapjait. Egy napon felkeresi két volt kollégája és megbízzák egy üggyel. Archie Mix,a közismert és népszerű szakszervezeti vezető eltűnt. Longmire elvállalja az ügyet. Néhány napon belül az egyik negbízójának elvágják a torkát. Ráadásul kiderül,hogy Longmire nem éppen szentéletű húga viszonyt folytatott Archie Mixszel. Aztán hamarosan meggyilkolják húga bejárónőjét és bizalmas barátnőjét. Majd kiderül,hogy egyesek irreális követeléseket megfogalmazó sztrájkra akarják rávenni a szakszervezeteket. Lingmore ekkorra megsejti,mi is történhetett Archie Mixszel. És innentől kezdve elszabadul a pokol...

Ross Thomas könyvét a többi amerikai krimitől az elbeszélés hangneme különbözteti meg. A Hoci-nesze ironikus hangvételű könyv,minden mondatot áthat valami furcsa,intellektuális gúny. Még az erotikus,pontosabban:majdnem-erotikus epizódok olvastán is az embernek leginkább röhögni támad kedve. 

Szóval,azoknak ajánljuk Ross Thomas:Hoci-nesze című kõnyvét,akik szeretik a krimit,szeretik a politikai krimit,és szeretik a humort. Mert az fontosabb,még a politikánál is. 

Magvető,1979. Fordította (méghozzá kitűnően,az amerikai angol nyelv nyelvjárásait is érzékeltetve) Falvay Mihály. Albatrosz sorozat. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása