John Attenborough:A végzet sodrában

 John Attenborough: A végzet sodrában című könyve történelmi, regény, abból a régies, igazi,veretes fajtából. Izgalmas, érdekes, sodró lendületű könyv, amit nem lehet letenni. Jómagam egy húzásra olvastam el az egészet, mint valami jó bort. 
A történet 1624-ben, I. Jakab angol király uralkodásának utolsó évében kezdődik. Anglia ekkor már megkezdte gyarmatosító tengeri és szárazföldi hadjáratait, elindult a kapitalista fejlődés útján. A távolsági kereskedők több ezer százalékos haszonkulccsal értékesítik a Keleten beszerzett árukat. A falvakban már működnek a házi textilmanufaktúrák, a nagy földesurak pedig mindenféle erőfeszítéssel próbálják megszerezni a kicsik földjét ( bekerítés-mozgalom). A király alkalmasságát több nemesi csoport is vitatja, de konkrét összeesküvést nem szerveznek, félnek. Londonba pedig elkezd ömleni a pénz a világ minden tájáról, lassan megszületik a City. Ez a korszak a Brit-szigetek történetében a hatalmas, felfelé ívelő változások kora.

Sajnos, az Ireton család nem tud ennek felhőtlenül örülni, ugyanis meghal az apa, özvegyet és nyolc gyermeket hagyva maga után. A falu már a temetésen azon suttog, mi lesz vajon a gyerekekkel. Henryt különösen tehetséges, éleseszű fiúnak tartják, aki ráadásul már tizenhárom évesen úgy néz ki, mint egy lóra termett, bátor katona. A tanító azonban ráveszi az özvegy Mrs.Iretont, hogy a fiú jövőjét illetőleg inkább a tanulásban gondolkodjanak. Henry, mielőtt főiskolai tanulmányait megkezdi, szerelmes lesz, de a családi vallási ellentétek akadályt szabnak a szerelem beteljesülésének. 
Henry már tizenöt évesen oxfordi diák lesz- akkoriban ez nem volt ritka, a tehetséges gyerekeket, akik az elemi iskolában kitűntek, gyakran a középiskola kihagyásával egyből főiskolára küldték. A fiatalember nagyon szépen, felelősen viselkedik, nem dorbézolásaival, hanem tanulmányi eredményével tűnik ki. Azonkívül másokat is korrepetál, például elszegényedett birtokos családból származó barátját. Nem bírja elviselni, hogy abban a korban egy családot csak úgy kisemmizhetnek saját földbirtokos rokonai. Oxfordi utolsó éveiben Henry Ireton már gyakornokoskodik egy ügyvédi irodában, mindenféle földbirtokperekkel kapcsolatos teendőket végez, terepre jár, asszisztál, csakúgy, mint minden ügyvédbojtár. 
Csakhogy a békeidőszaknak vége szakad, a király és a parlament egyre inkább egymásnak feszül. Henry szerelmes lesz, mégpedig egy lányba, akinek édesapja bizonyos Oliwer Cromwell. A szerelemből házasság lesz. 

John Attenborough könyvét nemcsak izgalmassága, mozgalmassága miatt érdemes forgatni, hanem azért is, mert reálisan ábrázolja az angol 17.század meglehetősen zűrzavaros világát. Érdemes elgondolkodni azon, amit a 
- bekerítésekről
- az angol parlament szerepéről
- a Stuart-királyok személyéről
- és magáról a forradalom központi alakjáról, Cromwellről ír. 
Nagyon okos, megfontolt történelmi ábrázolás ez, az ábrázolt múlt többoldalú és sokszínű,nincs felosztva jókra és rosszakra. A végzet sodrában című könyv minden korosztály és réteg számára hasznos, igényes, intelligens szórakozást nyújt,éppen ezért mindenkinek szívből ajánljuk. Akár még irodalomtanárok is feladhatják ajánlott olvasmányként középiskolások számára. 

LAP-ICS könyvkiadó, 1995.A Kiadónak önálló weboldalát már nem találtam, viszont a lira.hu oldalon még akadnak általa kiadott könyvek, valamint természetesen érdemes könyvtárakban, jobb antikváriumokban próbálkozni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása