Balogh László(szerk.):Gyilkosság az autóban

 Az 1980-as években rendszeresen adtak ki valódí bűnügyekről szóló könyveket. Azóta ez a szokás megszakadt,pedig-véleményem szerint-a magyarországi olvasóközönség körében lenne ilyen jellegű könyvekre igény.A Gyilkosság az autóban valódi bűnesetek irodalmi stílusú leírását tartalmazza,3-30 oldal közötti terjedelemben foglalkozik egy-egy gyilkossággal,rablással,vagy éppen cserbenhagyásos gázolással. Ajánlásképpen néhány történetet kiemelünk,egy-két. mondatban összefoglalunk a könyv tartalmából 

Kezdjük a Schmidt Attila által írt címadó sztorival, a Gyilkosság az autóban cíművel!Egy fiatalember Miskolcról Budapestre költözik,tengerész lesz. Összeismerkedik néhány jómadárral,aztán egyszercsak meggyilkolják. Egy parabellum-fegyverrel lövik le,a legszörnyűbb az egészben a gyilkosság indítéka....

A legmegrázóbb történet mindenképpen A gyerekgyilkos. Egy férfinak adott év december 23-ra be kell vonulnia a börtönbe. Esze ágában sincs,inkább szórakozik a közeli szálodában. Ám elfogyik a pénze,elhatározza,betör egy jómódú ismerőse házába. Csakhogy a kilenc éves fiú otthon van. Elszabadul a pokol. Ennek a gyilkosnak nem volt lelke.

A gyöngyház nyelű bicska igen szokatlan történet. Egy férfi fényes nappal kirakatbábukat lop egy ruházati boltból. Elkapják,és ennyi is lenne a történet,ha egy ambíciózus nyomozó fel nem tenné a kérdést:mi a bánatnak lop valaki kirakatbábukat egy boltból,mikor ezzel biztosan lebukik?Nem lehet,hogy a fickó egy nagyobb bűncselekményt akar eltussolni?A történet végén a leleplezés igazi angol krimibe ilő. 

Az Angéla bűne egy közlekedési balesetről szól. Egy friss jogosítványos fiatal lány elgázol egy idős nénit. Nem a zebrán történt az eset,ráadásul a sértett közrehatását is megállapítjak mert a néni elindult az úton,megállt,aztán megint elindult. De akor milyen alapon helyezik büntetőjogi felelősség alá a lányt?

A Merino milliói bepillantást enged a Kádár-korszak korrupciótól nem mentes világába. Az 1980-as években nagyon nehéz volt nyugati importból származó,jó minőségű irhához,szőrméhez jutni. A kisiparosoknak mindenképp kellettek ezek az anyagok,ezért az importért felelős Merino szövetkezet vezetői saját zsebre kezdtek dolgozni. Olyan luxuséletmódot éltek,amit ma is bárki megirigyelne.

Dr.Láposi Lőrinc,a kor egyik sztárrndőre is mesél eseteiből. A bútorkereskedő,hiába küzdött életéért, mégis gyilkosság áldozata lett. Kiderült,összefüggés van az idős kereskedő halála és a környéken előforduló aljas rablások között. Az elkövető gyerekek nyakának szegezte a kést,hogy kiszedje a pénzt a szülőkből. Aljas,embertelen.

Talán már az eddigiekből is kiderült,hogy a Balogh László által szerkesztett könyvet inkább csak erős idegrendszerű felnőtteknek ajánljuk. Nekik sem úgy,hogy falják be,hanem csak szépen,óvatosan. Jobb antikváriumokban kapható. 

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat,1983.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása