Jennifer Egan:Manhattan Beach

 Jennifer Egan könyve tűpontos látlelet,társadalomtudósokat meghazudtoló-felülmúló elemzés Amerikáról. Arról,hogy ezva hatalmas ország miképpen formálódott olyanná,amilyen. Arról,hogy az amerikai családok hogyan éltek túl olyan viharos korszakokat,mint a második világháború. Egan leszámol azokkal a tévhitekkel,miszerint az amerikai közvélemény mintegy páholyból nézte végig a világháborút. Nem:a gyász illetve a világ sorsa felett érzett aggodalom nagyon is ott volt az emberek szívében,cselekedeteiben. A háború után pedig az USA nemzetközi szerepe megváltozott,de ezzel együtt változtak az amerikai emberek is. A történelemmel együtt változik az ember,még akkor is,ha nem veszi észre.

A Manhattan Beach ugyanakkor mélyen egyéni történet is. Főhőse Anna,egy alsó középosztálybeli családból származó lány,aki egy akkoriban igen különös célt tűz ki maga elé:búvár akar lenni. Az 1940-es években ez egy fiatal hölgytől igencsak furcsa szándék volt,akkoriban még úgy gondolták,erre a nehéz hivatásra csak férfiak alkalmasak. Jennifer Egan bemutatja,hogyan alakul ki Annában ez a furcsa elhivatottság. Ott vagyunk,amikor a tizenkét éves Anna a januári jeges óceánban sétál,miközben a gazdag,elithez tartozó házigazda család ideges nevelőnője próbálja őt kiparancsolni a vízből. Látjuk magunk előtt a húszas évei elején járó Annát,aki önkéntesként dolgozik egy hadiüzemben,és egy szép napon összebarátkozik a környék szőke szex-szimbólumával,és együtt nézik a kikőtőben kihajózásra váró katonákat. Anna itt látja meg az első búvárt,itt születik meg benne az elhivatottság.

De a Manhattan Beach megmutat nekünk valami mást is:Amerika rejtett történelmét. A fejlődő városnegyedek kiskocsmáiban főhadiszállásukat tartó maffiózókat. A nekik dolgozó,többnyire az 1929-es világválság idején állásukat vesztett egykori középosztálybelieket. Ők most bukmékerek,futárok,szeszcsempészek,mindenféle összekötők,sokuk pedig egyenesen erőszakos bűnöző. Idáig juttatta őket a düh,a tehetetlenség. Azt is látjuk,hogy az 1940-es években ez a maffiózóréteg irgalmatlanul összefonódott a vállalkozói réteggel. Anna apja is része lesz ennek a világnak,egy korábbi ismerőse,akivel együtt nevelkedtek az árvaházban,ajánl neki közvetítői munkát. Ide-oda kell hordoznia bizonyos táskákat,borítékokat,és nem szabad megnézni,mi van benne...A háború idején,s majd 1945 után is,ezek az érdekcsoportok rájönnek,hogy az igazi hatalom nem egy-egy jó üzlet, hanem az információ. Vagyonokat fizetnek embereknek,akik híreket hoznak nekik a városházáról. Lehet,hogy így született az információs társadalom?

Jennifer Egan könyvében számomra legrokonszenvesebb az árnyaltsága, a sokszínű plaszticitása. A lehető legritkábban ítélkezik,inkább lefesti azokat a világokat,amelyeket bemutat,méghozzá több nézőpontból is. Nincsenek jók vagy rosszak,emberek vannak,nem könnyű élettel,sok nagy küzdelemmel. A Manhattan Beach című könyvet elsősorban felnőtt Olvasóknak ajánljuk,nagyon sokat árnyal,finomít látásunkon.Kellemes olvasást kívánunk!

Jelenkor Kiadó,Budapest,2021.Fordította Simon Márton

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása