Anne Frasier:A testszámoló

 Anne Frasier könyve egy trilógia második kötete, de az egyes kötetek önállóan is értelmezhetők. A testszámoló igazi krimi-thriller, a műfaj egyik 21.századi mesterműve. 18 év feletti Olvasóknak ajánlja a Kiadó, joggal. Frasier nem fukarkodik a borzalmas jelenetekkel, az egész könyv olvasása során szépen megy fel az adrenalin. Egy nagyon rövid cselekményvázlatot ( divatos szóval: spoilert) közlünk, mintegy kedvcsinálónak. 

Jude Fontaine nyomozó nemrégiben hatalmas belső válságon ment keresztül, kiderült, hogy saját apja, a kormányzó éveken át megerőszakolta. Jude egy közúti incidens során lelőtte az apját, ami a minneapolisi közösségen bell erősen megsztó tett volt.Az emberek nem értik a helyzet abszurditását, sokan azt mondják:akkor sem lőttem volna le a saját apámat....De Jude-nak nincs ideje a saját lelkével törődni: újabb katasztrofális gyilkosság rázza meg a várost. Egy magát művészmozinak mondó, valójában igencsak ócska filmszínházban, egy előadás végeztével, három ember torkát vágják el. Úgy tűnik, a tettes vaktában választ áldozatokat. Egyikük a rendőrfőnök közel ismerőse, úgyhogy a csoportnak minden más feladatot félre kell tenni. Napokig nincs fejlemény az ügyben, ekkor ehy matematikus professzor sétál be a rendőrségre, és közli: megtalálta a megoldást a problémára. A tettes- a professzor szerint- a Fibonacci-számsor szerint gyilkol. Most három áldozat volt, legközelebb öt lesz. A rendőrök, akik már amúgy is lázasak a kialvatlanságtól, elküldik a profot, úgy kezelik, mint azokat a hülyéket, akik naponta keresik meg a rendőrséget valami őrült elmélettel. 
Egészen addig van ez így, amig Minneapolis egy valaha szebb napokat látott társsásházában öt áldozat kibelezett holttestére bukkananak. 
Sőt, kiderül, hogy napokkal korábban egy wiscosini kempingben ismeretlen elkövető, ugyanolyan módszerrel, meggyilkolt egy családot. A helyi rendőrség, amely zokon veszi, hogy mindenféle nagyvárosiak ártják bele magukat a nyomozásba, a volt férjet gyanúsítja, de Jude és társa szerint ő nem lehetett....
Szerepel még az első fejezetekben egy bizonyos Leo, aki hajléktalanokon segít, persze, nem ingyen. Apró- vagy nem is annyira apró- viszonzást vár szolgálataiért. 

A rendkívül izgalmas cselekeményen kvül nagy erénye a könyvnek a mai Amerika életének bemutatása. Megjelenik az uralkodni vágyó média, látunk sátras hajléktalanokat. Nagyon összetett, dinamikus, cselekménydús könyy A testszámoló, érdemes elolvasni, minden krimikedvelő felnőtt Olvasónak ajánljuk.

Könyvmolyképző Kiadó, 2021.Fordította Beke Cz. Zsolt

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása