Elizabeth Adler:Előbb vagy utóbb

A főzni igencsak szerető, s nem mellesleg kiváló thrillereket író amerikai Elizabeth Adler kiváló, az olvasói idegeket rendesen megborzongató könyvet írt. Az Előbb vagy utóbb című izgalmas krimi-thriller a jelenben élő múltról szól, arról, hogy a gonosz gyakran elmúlt évtizezedek feledéséből tör elénk. 

A történet 1971-ben kezdődik, amikor is a kaliforniai elithez tartozó Duveen család autós kirándulásra indul. Bezuhannak az árokba, apa és anya meghal, a hátsó ülésen éneklő kis Eleanor Parrish Duveen túléli a balesetet.Az árva kislányt Lottie néni neveli fel, kiváló körülmények között. Eleanor az egyetem elvégzése után kávézót nyit. Lottie néni pedig, miután a lány kirepült a fészekből, internetes tőzsdézésbe kezd, amivel el is veszíti vagyona nagy részét. 
Amerikában vannak olyan intézetek, ahová olyan bűnözőket zárnak, akiknek börtönben lenne a helyük, de a családjuk, valamiért fizet azért, hogy dúsgazdagoknak való magán-szanatóriumokban töltsék idejüket. Buck ilyen szanatóriumban élt húsz évig, miután a gyanú szerint megfojtott két prostituáltat, majd nagynénjével is végezni akart. Húsz év után, miután nagynénje már nem tud fizetni, Buckot szabadon engedik. A meglehetősen romlott jellemű férfi bosszút esküszik nagynénje ellen.
A történet harmadik szála: Dan Cassidy megunta a rendőréletet. Egy évvel ezelőtt egy bűnöző meglőtte a bal karját, amit azóta is nehezen mozgatott, ezért- legnagyobb felháborodására- adminisztratív beosztásba helyezték át. Ezt nem érezte igazán magához valónak, ezért leszerelt, és megvásárolt egy szőlőbirtokot Kalifornia bortermelő vidékén. A birtok siralmas állapotban volt, a rajta levő kis ház lakhatatlan, egerek és pockok tanyáztak benne, a szőlőültetvény pedig évek óta egyetlen pohár bort sem termelt. Dan felveszi borásznak a meglehetősen furcsa modorú Pedrót, aki beindítja neki a termelést. Felújítja a lerobbbant házat, a korábban a környék lakosainak nevetését kiváltó gazdaságot a környék egyik legígéretesebb gazdaságáva teszi. Megismerkedik Eleanorral, a kávézó tulajdonosával, és azonnal szerelemre lobban. Eleanornak is tetszik a még negyvenévesen is jóképű férfi. 
Ahogy Buckot szabadon engedik, első dolga, hogy Kaliforniába menjen. Meggyilkol egy prostituáltat, hogy élvezze hatalmát. Meggyilkolja Lottie nénit, méghozzá pontosan akkor, amikor éppen Eleanort várja látogatóba. A gyilkossági nyomozók először pont a lányt gyanúsítják, hiszen  ő az örökös. Mintha túlságosan is egy megoldás felé tartana anyomozás, más eshetőségeket figyelembe sem vesznek. Eleanort végül a cipője mérete menti meg attól, hogy letartóztassák. A hihetelneül traumatizált fiatal hölgyre azonban újabb megpróbáltatások várnak: valaki elrabolja. 

Elizabeth Adler bebizonyítota, hogy még mindig, a műfaj születése után sok-sok évtizeddel is lehet jó thrillereket írni. Izgalmas, a lélegzeted bemászik az inged alá, nagyon jók a karakterek is. Valóban plasztikus könyv az Előbb vagy utóbb: olyan, mintha filmet néznél. Kiváló munka, minden krimikedvelőnek ajánljuk.
Magyar nyelven a könyv a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg, Bors Gabriella fordításában. 
A könyvsorozat darabjait megtalálja itt: rdshop.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása