Fónod Zoltán(összeáll.):Műhely '84

 A szlovákiai ( illetve akkoriban még csehszlovákiai) Madách Kiadó az 1980-as évektől minden évben nagyszerű válogatást jelentetett meg fiatal szlovákiai magyar nyelvű írók műveiből. A rendkívül szerény kivitelű, de nagyon gazdag tartalommal megáldott kötetek aztán igen keresett könyvek lettek, mivel a Kádár-korszak ideje alatt a magyarországi Olvasókat sem kényeztették el határon túli magyar irodalmi alkotásokkal. A Műhely '84-ben közölt Szerzők között vannak, akiket már elfeledtünk, de vannak olyanok is, akiknek irodalmi munkásságát számontartja az utókor sokszor illékonyan ide-oda táncoló közvéleménye. Az alábbi könyvajánlóban a könyv néhány igencsak ígéretes morzsáját, odalát mutatjuk be. A Műhely '84-et pedig, magától értetődő módon, minden irodalomkedvelő embernek ajánljuk.
És akkor szemezgessünk!

A kötet nyitódarabja, nem véletlenül, Gál Sándor:amit keresünk című verse. Talán így foglalhatjuk össze többrétegű mondanivalóját:A Szellemtől megfosztott jelenlegi világban ( ez valószínűleg utalás a kommunista diktatúra idejének szürkeségére, értékvesztettségére) az ember nem foglalkozik Istennel, sem semmiféle spirituális dologgal. Csak él, anyagelvűen, egyik napról a másikra, eszik, iszik,meghal. Nincs ünnep, nincs szombat, nincs történelem ("...gyermekseregek/utódaink mozdulnak emlékek nélkül"). Kiváló vers,sajnos, szomorú témáról. A gazdag szlovákiai magyar irodalom egyik finom, érett gyümölcse. 

Rácz Olivér:A mese ára című írása a változó idők Párizsát idézi fel.Valamikor az 1970-es években járunk. Még romantikus, érzéki minden, megvan a klasszikus francia érzésvilág, de már jelen vannak az első etnikai konfliktusok is a bevándorlók és a helyi, "született" franciák között.Rácz Olivér hitet tesz a humanitás, a szellemi értelemben vett befogadás, a kulturális nyitottság mellett.

Tóth László:Levelek ...nak.Versek egy ciklusból című hosszúverse a szerelem kettős terhét, egybeolvadást és elszakadást jeleníti meg. A szerelem határos az őrülettel, a teremtéssel, a hallgatással, a furcsa mozdulatokkal. A hús beszél, a lélek beszél. Kitűnő költői alkotás. 

Érdemes lenne Tóth László:Lapok a komáromi színjátszás történetéből című tanulmányát minden magyartanárnak elolvasni. Tóth László szerint ugyanis a középiskolai irodalomkönyvek pontatlanul adják a Bánk bán keletkezéstörténetét. Szerinte az ősbemutatóra- még ha az nem is kifejlett változata is volt a műnek- nem Kecskeméten, sem Pest-Budán, hanem Komáromban került sor. Az állítás vitatható, színháztörténészek komoly szakmai munkája kellene, hogy megállapítsák az igazságot. 

Nagyon megragadta a képzeletemet a Zalabai Zsigmond által közölt "írói falurajz". Nem más ez, mint történelem alulnézetből, viharos huszadik századi idők krónikája, Menyhárt József falusi tanító tollából, kissé átszerkesztve. Menyhárt az első világháború idején esett orosz hadifogságba, tisztiiskolásként. A messzi Szibériába vitték ,amely- igaz, hogy az első világháború ban a foglyokkal közel sem bántak oly kegyetlenül, mint a második világégés idején- nem volt egy igazán összkomfortos hely, a fogyloknak bőven kijutott a nehéz munkából és az éhezésből, különösen 1917 után, amikor már a helyi civil lakosságnak sem volt mit enni. Valahogy többet szerettem volna olvasni finnugor rokonainkkal, a cseremiszekkel való találkozásról. 

És még számtalan alkotást emelhetnénk ki ebből a máa már csak antikváriumokban kapható könyvből. 
A kiadó weboldala mindenesetre itt található.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása