Werner Toelcke:A gyilkos arca

 Werner Toelcke (1930-2017) a német bűnügyi regényírás egyik kiemelkedő alakja volt. A gyilkos arca című könyve történelmi krimi, mely a második világháború idején, illetve napjainkban játszódik. 

Rövid tartalomismertetés, ma divatos szóval: spoiler. Yvonne Roseau egy otthont vezet, mely bajba jutott fiataloknak nyújt segítséget. Yvonne maga is árván nőtt fel, tudomása szerint szüleit agyonlőtték a németek. Egy nap beállít egy angol úriember az otthonba, és hatalmas csekket nyújt át. Majd közli, hogy Yvonne apja valószínűleg életben van, dúsgazdag üzletember, aki a múlt héten balesetet szenvedett, azóta olyan, mint egy kisgyerek, nem ismeri fel környezetét, saját nevét, lakcímét sem tudja. Yvonne találkozik a férfival, de egyikük sem ismeri fel a másikban halottnak hitt rokonát. Ekkor az angol, Mr. Peters felvet gy egészen vad ötletet:mi van akkor, ha David Rosenau, aki a kórházban fekszik, nem is Rosenau, hanem egy Klemm nevű egykori SS-hadnagy, aki megölte Yvonne szüleit, magához vette a férfi iratait, ám elkövetett egy hibát: nem számolt azzal, hogy David Rosenau-nak van egy lánya, akit szülei Franciaországban bújtattak el. 
A beteg, aki a kórházban fekszik, mindenféle hallucinációktól szenved. Valami erdőben járnak, civileket kísérnek, és akkor valami lövöldözés kezdődik, és egy házaspár meghal, és kisgyerekek sírnak. Éjszakáról éjszakára vissza-visszatérnek ezek a hallucinációk, rossz álmok. (Megjegyzem, Toelcke zseniálisan oldja meg a hallucináció és identitás problémáját: sem a beteg, sem az Olvasó nem tudja, hogy akkor az amnéziában szenvedő beteg német katona, vagy maga Roseau, vagy valaki más). Az angol úrnak- akiről kiderül, hogy a titkosszolgálat munkatársa, és nagyvadra vadászik- és Yvonne-nak egyre inkább az a sejtése, hogy a kórházban fekvő beteg csak felvette Roseau személyazonosságát, így élt húsz évig, üzletemberként. Valójában ő német katona, aki civileket gyilkolt a második világháború idején. 
A kórházban sem zajlik minden rendben. Az egyik segédorvosnőnek gyanús lesz, hogy a betegről nem készült röntgenfelvétel. Azzal a bizonyos combtöréssel sincs rendben valami...A segédorvosnő közli gyanúját a beteggel, aki ezek után megszökik a kórházból. Felkeresi saját korábbi otthonát- a kórház dossziéjából tudta meg, hol lakott korábban- és mindenféle furcsaságot talál. Értékes hazai és külföldi bélyegeket, fényképeket ikrekről, meg egyéb ilyen dolgokat. A beteg rájön, hogy igencsak szövevényes bűnténybe keveredett, és megpróbál kimászni a csávából. Hajsza kezdődik, melyben az Olvasó soha nem lehet biztos abban, hogy mindenki az, akinek mondja magát, illetve, hogy valaki azon az oldalon áll, amely mellett látszólag elkötelezte magát. Ha valaki a megoldáson töpreng, szeretné már ötven oldallal a vége előtt tudni az igazságot, annak azt javasoljuk, gondolkozzon el kicsit a gyilkos arcáról- nem metaforikus, hanem konkrét fizikai értelemben.

Azért érdekes A gyilkos arca című könyv történelmi és irodalmi szempontból is, mert sokat foglalkozik a szembenézéssel, a múlt feldolgozásával. Németország a második világháború végén nem minden esetben nézett szembe önmagával, sok náci lehetőséget kapott a polgári életben az újrakezdésre, mintha nem történt volna semmi. Toelcke harcol ezen jelenség ellen, és próbálja rávenni Olvasóit, hogy szembesítsék Németország háborús múltját és békés jelenét. 
Ajánljuk ezt a remek könyvet minden történelemkedvelőnek és krimirajongónak. Jó szórakozás lesz. A könyv ma már csak antikváriumokban szerezhető be. 

Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest, 1985.
A Kiadó jelenlegi weboldala itt érhető el. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása