Antal Z. László(szerk.):Klímabarát települések.Elmélet és gyakorlat

 Ennek a kitűnő könyvnek legfőbb mondanivalója az, hogy hány- és hányféleképpen próbálnak az egyes települések úrrá lenni a egyre fenyegetőbb klíma-problémán/válságon/fenyegető katasztrófán, többféle narratíva terjedt el. A Klímabarát települések című könyvben olvasható tanulmányokból, konferencia-előadásokból, közölt dokumentumokból kiderül, hogy minden városnak, községnek más-más problémákkal kell megküzdenie. Van, ahol már felismerték, hogy a gyalogos forgalom növelésében érdekelt vállalkozások jó partnerei lehetnek az önkormányzatoknak, van, ahol ez a felismerés még várat magára. Az észak-angliai Newcastle célul tűzte ki, hogy 2025-ig 50 százalékkal csökkenti a károsnayag-kibocsátást, s jó úton is halad, hogy célját elérje. 
Persze, rengeteg olyan gátló tényező akad, mind Magyarországon, mind világszerte, amely akadályozza a településeket a klímapolitika megvalósításában. Szerző nagyszerű érzékkel a fejletlen társadalmi szerkezetet teszi ezek közül az első helyre. Hiszen amely településen nem kezdődött meg a középosztályosodás, ahol nagy a slumosödés, ahol megszűntek a munkahelyek, ott elég nehéz az embereket rávenni bármiféle klímabarát-politika megvalósítására, vagy legalábbis annak gyakorlatba történő átültetésére. A magas energiaárak szintén gátló tényezők lehetnek, hiszen a hagyományos energiahordozókról a környezetbarát hordozókra való átállásnak komoly költségei vannak, e ezen költségek egy része energiaköltség.
 
A nemzetközi színtéren az országok kétoldalú együttműködése is nagyon sokat számít. Örömmel olvastam a könyvben a szlovák-magyar klímamegállapodást ( kissé rosszmájúan hozzátenném:érdemes lenne tudományos módszerekkel megvizsgálni ,hogy a szerződésben foglaltaknak hány százaléka valósult meg,s ami nem valósult meg, az melyik fél felelőssége...). A klímaváltozás rendkívül összetett jelenség, sok más tényezővel áll kapcsolaban, ezek egyike a hulladékgazdálkodás, erről is olvashatunk a könyvben. 
Persze, joggal mondhatjuk, hogy a kötet bizonyos megállapításain, a szövegekben kijelölt, megvalósítandó feladatokon az élet már túllépett. Jómagam ennek csak örvendeni tudok, mert ez is azt bizonyítja, hogy mind települési, mind országos, mind pedig a nemzetközi együttműködés szintjén folyamatos a fejlőd,s a haladás. Aminek jómagam nagyon örülök, hogy mindezz a következő generációk életminőségét javítja. 

Ajánljuk ezt a könyvet környezetvédelmi szakembereknek, biológusoknak,urbanisztikával foglalkozóknak ( manapság már a város struktúrájának kialakításánál figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat). Átfogó, széles perspektívájú könyvvel ajándékozták meg az Olvasókat a Szerzők, a Szerkesztő és a Kiadó. Nem tudok ehhez többet hozzáfűzni:kívánok minél több klímabarát települést, élhető természeti és urbánus környezetet! 

Pallas Könyvkiadó, 2008.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása