Dominique Roulet:Az alibi halott

 Dominique Roulet könyve finom, franciás érzékkel megírt lélektani krimi. Az alibi halott a mai, kemény tónussal megrajzolt bűnügyi regények világában olyan, mint egy finom kis akvarell. De azért, a történet mélyén kemény erők dolgoznak, az Olvasó igencsak törheti fejét a gyilkosság(?) rejtélyén. 

A történet egy kis francia faluban játszódik. Louis Cuno félárva, mozgáskorlátozott édesanyja neveli fel. Az apa halála után a falu három kiskirálya- a polgármester, a jegyző és az olykor igencsak agresszív viselkedést mutató hentes- fel akarjá vásárolni Cunoék házát, hogy aztán lebontsák, s modern társasházat építsenek rajta. Új lakást is felajánlanak Cunoéknak, amelyben a tolókocsival közlekedő édesanya nagyobb biztonsággal és rugalmassággal közlekedhet és élhet. Csakhogy az özvegy megmakacsola magát, semmi pénzért nem hajlandó elköltözni abból a házból, ahol a család ősei már generációk óta laktak. A befektető-hármas mindent megpróbál:még a kormány segítségét is kérik a kilakoltatáshoz, szerencsére Párizsban átlátnak a szitán, és megvédik az anya-fia családot. 
Időközben a kis Louis Cuno felnő, ő lesz a falu postása. Valósággal rögeszméjévé válik a polgármester-jegyző-hentes trió Hajszája elleni küzdelem. Nem kézbesíti a leveleik egy részét, inkább otthon aktákat vezet a három férfiról. Ismeri pénzügyeiket, szeretőiket. A faluban Louis postást idiótának tartják, akit az anyja nevelt félre. Bonyolítja a helyzetet, hogy a fiatal postás beleszeret a jegyző feleségébe, folyton lesi, mit csinál, kivel találkozik, neki Denise lesz a rögeszméje. Anyja érzi, hogy a fiú kezd kicsúszni zsarnok irányítása alól. 
Egy nap Denise eltűnik, állítólag depreszióját megy kezeltetni a szomszéd faluba, ám furcsa, hogy ott sem tudnak róla semmit. Kilenc nap múlva pedig halálos autóbaleset éri a mindenki által utált hentest. Eleinte vezetői hibára gyanakodnak, de a műszaki átvizsgálás megdöbbentő eredményt hoz:valaki cukrot öntött a tankba, ez vezetett a tragédiához. Ki lehet a gyilkos? A valóban kissé éretlen jellemű postásfiú, akinek jólesett, hogy elkövethette ezt a csínyt? Vagy a távollévő asszony bérelt fel valakit, mert elege lett férje aljas politikai játszmáiból? Netán a korábban folyton együtt dolgozó hármas tagjai vesztek össze? Gyanúsított sok van, s a gyakorlott krimiolvasó már sejti, hogy nem az lesz a tettes, akire mindenki gyanakszik.

Dominique Roluet: Az alibi halott című művében van minden, ami kell egy jó krimihez: látszat és hazugság ellentéte, szerelem ,gyűlölet, hatalmas üzlet, és hát vannak remekül megrajzolt mellékszereplők, akik közül egyikben-másikban mindenki magára ismerhet. A pszichológia árnyaltsága, hitelesssége emeli ki ezt a könyvet sok társa közül. már-már a szépirodalom színvonalát súroló bűnügyi regényről van szó, ezért ajanljuk ezt a művet minden irodalomrajgónak és krimirajongónak. 

Fordította Boronkay Tamás, Magvető, 1986.Albatrosz sorozat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása