Jeffrey Archer:A tizenegyedik parancsolat

 Jeffrey Archer a világ bestsellerírói között, akik átlagembernek egyáltalán nem nevezhetők, óriási egyéniség. Nem mindennapos dolog, hogy egy brit parlamenti képviselő politikai thrillereket írjon. A tizenegyedik parancsolat- Ne hagyd, hogy elkapjanak!- egy végtelenül izgalmas, sokoldalú könyv, igazi adreanalinlöket. Azoknak a felnőttkorú Olvasóknak ajánljuk, akik unalmas téli hétvégéken vagy éppen a napozóágy magányában valami igényes, izgalmas szórakozásra vágynak. 

Spoiler:A történet főhőse Connor Fitzgerald, aki a CIA bérgyilkosa. Egy ízben egy nicaraguai elnökjelöltet kell lelőnie, nagyon ravasz trükkel, egy régiségkereskedésben vásárolt puskával ezt meg is teszi. Csakhogy Lawrence amerikai elnök nem adott utasítást az akcióra, sőt, nem is tudott róla. A titkosszolgálat vezetői a kommunikációjukban állandóan azt hangoztatják, hogy magányos gyilkos követte el a bűncselekményt, de Lawrence elnök ezt nem veszi be. A titkosszolgálat vezetői erre úgy döntenek, elteszik láb alól Connort, hogy ne maradjon tanú. 
Csakhogy Connor rutinos, tapasztalt bérgyilkos, nem lehet oyan könnyen megszabadulni tőle. Kamu-akciót szerveznek hát neki, melyben az lőezetes forgatókönyvek szerint  maga az elkövető is meghal. Közelednek az oroszországi választások. Az összeesküvők egy beszédszintetizátor segítségével, az elnök hangját utánozva, ráveszik hősünket, hogy ölje meg az orsoz szélsőjobb ( vagy inkább szélsőbal?) vezetőjét. Blrgiylkosunk már a megbízásnál gyanút fog:íratlan törvény Amerika magasabb köreiben, hogy az USA elnöke mindenkit a keresztnevén szólít, ez most nem így történik. Szokás az átvett készpénzről szóló nyugtát aláírni a megbízásoknál, most ez sincs. Connor gyanút fog: lehet, hogy csőbe akarják húzni? Ezért aztán biztonsági intézkedéseket tesz..

Archernek ez a könyve az 1990-es években jelent meg. Mindig izgalmas kérdés, mit talál el a Szerző a jövő politikai eseményeiből, technológiai újításaiból, miben nyúl mellé. Nos, Archer elég sok dolgot eltalált. Az orosz-amerikai viszony éles. Ha női elnöke nincs is az USA-nak, alelnöke igen. Oroszországban oligarchikus rendszer alakult ki. Idős demokrata elnöke van az Amerikai Egyesült Államoknak. Az emberi beszéd hanghű utánzása ma már technikailag lehetséges. A globális felmelegedés kérdését a mai napig nem oldottuk meg. Nicaraguában katonai túlsúlyú politikai rendszer van. Szóval, Mr. Archer, Ön időnként nagyon is beletrafált a dolgokba. 

A tizenegyedik parancsolat című könyv magyar nyelven a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban olvasható, és ha ide kattint, talán még megtalálja. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása