Mattyasovszky Jenő:Hód jelentkezik

 A Hód jelentkezik a magyar mesterkém egyik első sztorija, 1979-ben jelent meg könyv alakban, aztán képregény formájában is feldolgozták. Érdemes ezt a könyvet jogtörténészi szemmel is olvasni, mert gyakorlatilag keresztmetszetét adja a Kádár-korszak joggyakorlatának nyomozati eljárási gyakorlatának. Egy rövid spoilerrel indítunk, akit nem érdekel, a következő bekezdést nyugodtan ugorja át. 

Eltűnik egy nagyon csinos, szőke nő, bizonyos Tajthy Mária. Eleinte nem kavar nagy port az ügy, minden nyomozó azt gondolja, valami fiatalemberrel kódorog valahol. Nyár van, előfordul...Csakhogy " Vitorlás Józsi", a Balaton környékén dolgozó életművész különös történetről számol be. Néhány nappal ezelőtt látott egy, az eltűnt személyre megtévesztésig hasonló fiatal szőke hölgyet a Sass Panziónál- csak éppen ő németül beszélt, és egy német férfi oldalán kellette- pontosabban:óvta magát. De amikor Józsi magyarul szólt hozzá, egy szóval elárulta magát, mert azt mondta: nem. Nem azt mondta, hogy " nicht", vagy "nein", hanem azt, hogy "nem". 
Hódnak, az elhárítás ragyogó mesterdetektívjének már amúgy is gyanús a panzió, engedélyt kér, hogy figyelőhálózatot építsen ki, természetesen megkapja. Az elhárítás rájön, hogy valamiféle alagúton keresztül jól képzett embereket juttatnak ki Nyugatra ( ismeretes, a Kádár-korban tilos volt engedély nélkül Nyugat-Európába távozni, útlevelet pedig csak ritkán adtak). Hód Vitorlás Józsi történetéből indul ki, teóriája a következő:az embereket speciális retekhelyeken csempészik ki(az engedély nélküli határátlépést disszidálásnak nevezték), helyükbe átmenetileg olyan embereket állítanak, akik külsőre megtévesztésig hasonlítanak a kiszöktetett személyre. Vitorlás Józsi tehát véletlenül ezzel a hasonmással találkozott. De mi lesz ezekkel az emberekkel, miután végrehajtották az akciót? Hódnak szörnyű gyanúja támad, miután ismeretlen szőke nő holttestét emelik ki a Bakony egyik nehezen megközelíthető hegyi tavából. Átvizsgálják a tavat búvárokkal, és még két meggyilkolt ember csontjait találják meg. A feleslegessé vált embereket tehát a banda egyszerűen elteszi láb alól. De miért olyan érdekesek, pontosabban szólva:értékesek ezek a kiszöktetett emberek? Az eltűnt Tajthy Mária Amerikában mesés örökségre tett szert. Egy mérnök egy ipari találmány leírásával, pontos tervrajzaival, elkészítésének munkamenetével rendelkezik. 
Az elhárítás munkája akkor válik könnyebbé, mikor elkezdik lenyomozni Sass úr vendégeit. Mindegyik külföldi, vannak közöttük büntetett előéletűek is. Betyárbecsület nincs közöttük, pontosan ez segíti Hódot, hogy elkapja a rafinált tettest és leleplezze a banda fejét.Spoiler vége.

Mattyasovszky könyvében milyen jellegzetességekre bukkanhatunk, mely jellemzi a Kádár-korszak nyomozati eljárásrendjét?
1.Minden külföldi, különösen a Nyugat-Európából érkező, gyanús.
2. Hatalmas a rendőri jelenlét, az embernek az a benyomása, minden sarokra jut egy rendőr
3. Mivel a magyarok nem juthattak valutához, egyik legjellemzőbb bűncselekmény-típus az illegális valutakereskedelem. Mattyasovszky úgy mutatja be az ezzel foglalkozó bűnözőket, mint akiket felvet a jólét. A valóság teljesen más volt. 
4. A nyomozati szervek kitűnő udvariassággal bánnak a gyanúsítottakkal. 
5. Szupermodern a technika, a rendőrök a korban innovatívnak számító eszközökkel, kütyükkel rendelkeznek. A valóságban ez sem így volt, a rendőrség folyamatos technikai hátránnyal küszködött.

Annak ellenére, hogy a Hód jelentkezik nem mindig realista, igen szórakoztató könyv. Jó kis bűnügyi regény, egy vonatútra tökéletesen megfelel. Igényesebb antikváriumokban még kapható. 

Táncsics Kiadó, 1979. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása