Steven Pinker:Felvilágosodás most

Steven Pinker könyve úgy hirdeti magát, mint " Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett". Ez a könyv alcíme. Azt kell mondjam, megfelel az igazságnak. Pinker olyan világszemléletet mutat be, mely manapság idejétmúltnak számít, mégis, relevánsan magyarázza világunk jelenségeit, a gazdaságtól a vallásig, a haladástól az értelmen át a haladásfóbiáig. A Felvilágosodás most voltaképpen jelen világunk enciklopédiája akar lenni, mely szól az emberi életkor változásairól, a szegény országok gazdasági felzárkózásáról, az emberek olvasási szokásairól, a terrorizmusról. Nem nehéz felismerni a párhuzamot a Nagy Francia Enciklopédiával, csak éppen itt nem címszavak, hanem fejezetekre tagolódik az olvasnivaló.
A Felvilágosodás most nem azt jelenti, hogy eljött az ideje egy új felvilágosodásnak. Éppenhogy a 18.századi felvilágosodás tradícióit tartja szem előtt, ezeket akarja visszahozni. Pinker szerint a mai közgondolkodás irracionálissá vált, éppen ezért lenne szükség az értelem, a humanizmus, a tudomány becsületének visszaállítására. Szerző szerint a jelenlegi elitnek sajátos haladásfóbiája van, melyet Donald Trump amerikai elnök testesít meg, éppen ezért vissza kellene hozni- a demokratákat.

Pontosan ebben rejlik Pinker felvilágosodás-koncepciójának gyengesége. Szerinte a felvilágosodás, a haladás kéz a kézben jár a liberális értékekkel, míg minden, ami konzervatív, haladásellenes, tudományellenes, és vallásilag bigott. Pinker a konzervativizmust Trumppal és támogatóival azonosítja, majd- kihasználva a ziccert- felhasználja az amerikai elnök néhány kijelentését annak illusztrálására, hogy mennyire ostoba és stupid tud lenni egy konzervatív.
Azt nem veszi számításba, hogy nem minden konzervatív szűklátókörű, nem minden konzervatív tagadja a globális éghajlatváltozást, nem minden konzervatív hiszi azt, hogy eljött a mennyeknek országa.
S ha már a vallásnál, azon belül is a keresztény vallásnál tartunk: Pinker felhozza, hogy a vallás, különösen a keresztény vallás, nem volt képes korszerű választ adni a modern kihívásokra. Keresztényként azt kell mondjam: ez, sajnos, igaz. Ugyanakkor elismerésre méltó módon dolgoznak a lemaradás behozásán. Kereszténység és tudomány igenis összeegyeztethető ( és higgyük el, a darwini evolúción kívül is van élet!), és ezt az elkövetkezendő évek igenis be fogják bizonyítani.

A Felvilágosodás most című könyv legnagyobb érdeme, hogy tradícióellenességétől eltekintve- mely tradícióellenesség nem dühös, nem irritáló- józan. Mert valóban igaz az, hogy sok irracionális eszme működik ebben a mi korunkban, mely eszmék legfeljebb félrevezetnek, de helyes útra biztos nem. Az is kimelendő, hogy Szerzőnk nagyon alaposan alátámasztja állításait adatokkal. Ez, manapság, sajnos, nem minden tudományos műre jellemző.

Keresztényeknek azt tanácsolom: olvassák el ezt a könyvet, de óvatosan, a keresztényellenes mondatokat pedig ugorják át. Nem lesz rossz landolás. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása