Alföldi Imre:Két lövés a villában

 Alföldi Imre kitűnő krimije mindenkit elszórakoztat és elgondolkodtat. A Két lövés a villában a bűnügyi regény műfajának rajongóihoz szól. Megértéséhez nem árt némi történelmi ismeret, főképpen a második világháborúról, de azért nem kell professzornak lenni...Egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az olvasáshoz.

A történet az 1960-as években, de még a csehszlovákiai katonai intervenció előtt, játszódik. Buda egyik elegáns villanegyedében járunk, békés, bűntényektől mentes  környéken. Ennek egyik gyönyörű házában él Toroczkai B.Zita, híres ifjúságiregény- író. A postás éppen levelet kézbesítene neki, melyet Belgiumban élő volt férje írt. Csakhogy a villa kapuja nyitva, a kertben pedig egy halott férfi fekszik, akit lelőttek, a család kutyáját pedig megmérgezték. Az írónő pedig szőrén-szálán eltűnt. 
A rendőri helyszínelők nagyon gyanús, mondhatni, különös jelenségeket tapasztalnak. A ház padlása kisebb, mint a ház alapterülete, kibontják az üvegcserépből készült falat, s titkos szobára bukkannak. Az írónő jegyzetei között találnak olyanokat, melyek erős szexuális tartalmat hordoznak, egy másik hölgy irányába. Találnak szexújságokat is. A lelőtt férfi alatt pedig ott fekszik egy másik halott, aki valószínűleg már több évtizede a föld alatt nyugszik...
A történet másik szála: Budapesten, az Excelsior nevű luxusszállóban furcsa események történnek. Az egyik vendég, bizonyos Reiner úr, váratlan hívást kap, vissza kell térnie Frankfurtba, üzleti ügyben. Egy óra múlva Reiner urat holtan találják saját szobája szekrényében, megfojtva. Csakhogy kétség merül fel a személyazonosságot illetően. A rendőrség fiatal tisztje, bizonyos Szilárd hadnagy, furcsa jelekre lesz figyelmes. folyton felbukkan a történetben egy fotós, akit már többször is elítéltek, erotikus tartalmú képek készítéséért. 
A magyar hatóságok értesítik Reiner haláláról a német illetékes szerveket. A család ügyvédje hitetlenkedve fogadja a hírt, mivel tudomása szerint Reiner úr nem Budapestre utazott, hanem Bécsbe. Az ügyvéd, Dr. Mansfield, Budapestre utazik, meglehetősen gyanúsan viselkedik, a halott férfi fényképét nem ismeri fel. Hamarosan kiderítik a nyomozók, hogy az ügyben érintett németek igen nagy része a második világháború idején szolgált az SS-ben, méghozzá ugyanannál az alakulatnál. 
Fény derül arra is, hogy Toroczkai B. Zita írónő Gyulán bujkál, nagynénjénél. mégpedig egy igen furcsa férfival. Egy este holtan találják nagynénjét, valaki hátba szúrta egy késsel. Zita ezután elhatározza, felmegy a fővárosba, és elmond mindent a rendőröknek. 

Alföldi Imre nagyon sajátos cselekményvezetési módot választott könyvében. A hagyományos, angol típusú bűnügyi regényben a rejtélyek fokozatosan halmozódnak, és a végén derül ki minden. A Két lövés a villában némileg más: a cselekmény közben, fokozatosan derül fény a nagy titkokra. Ez sajátos eleganciát, ugyanakkor dinamizmust kölcsönöz a műnek. Miden krimi- és történelemkedvelőnek szívből ajánljuk. Nem mellesleg felhívnánk a történetre a filmforgatókönyvírók figyelmét, szerintem remek filmet lehet belőle készíteni. 

Népszava Lap-és Könyvkiadó, Expressz könyvek, 1984.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása