Jean-Paul Leblanc:Halott a fjord vizében

 Jean-Paul Leblanc (itt most nem áruljuk el,kit rejt a név) kiváló krimiíró. Halott a fjord vizében című könyve Duval felügyelő egészen eredeti stratégián alapuló bravúros nyomozását írja le. Ebben az ajánlóban rövid spoilert közlünk a könyv cselekményéről,aki ezt szeretné kihagyni-merthogy úgy izgalmas a krimi,ha minden titok benne-az a következő bekezdést nyugodtan ugorja át!

A történet valamikor a 20.század legvégén-a 21.század legelején játszódik.A máskülönben békés norvég fővárosban,Oslóban,egy délután két gyilkosság is történik. Motoros gyilkos lövi le a város ismert-olasz származású-maffiafőnökét,illetve ismeretlen férfi holttestét találják a tengerben. A gyilkossági ügyekben kevéssé tapasztalt norvég rendőrség Duval felügyelő segítségét kéri. A francia nyomozó arról ismert,hogy szokatlan módszerekkel old meg szokatlan ügyeket. Ahogy megérkezik,pár órán belül kideríti,hogy a tengerben talált férfi ölte meg a maffiavezért. Valószínűleg bérgyilkos volt,akit megbízója pénz helyett golyóval fizetett ki. Mint később kiderül,Duvalnak igaza van,a férfi valóban egy körözött szerb bérgyilkos. De ki bérelte őt fel? A rendőrség mindenkit kihallgat:a bandából mindazokat,akik a főnök helyére pályázhattak,a rivális csoportok tagjait,az áldozat fiát,feleségét,de mindenkinek szilárd alibije van. Duval ekkor elővesz egy trükköt:piti bűncselekményért bevitet mindkét bandából egy alsóbbrangú embert,de olyanokat ám,akik közvetlenül a főnök közelében dolgoznak. A lecsukott piti bűnözők azt hiszik,a rendőrség az "információt szabadságért"játékot játsza,így aztán elmondanak egy-két dolgot saját főnökükről. A francia nyomozót szállodai szobájában megtámadják. A támadó eléggé  járatos a küzdősportokban,azonkívül női  parfümillatot áraszt.Mindkét banda-az áldozat  emberei és a rivális banda magánnyomozásba  kezd,a könyvben ennél a résznél elhangzik egy fontos információ,ha a Kedves Olvasó résen van,ebből már ki is következtetheti a tettest. Szóval,az információ nyomán koronatanúra  bukkannak,akit szintén meg akarnak ölni. Duval nyomozónak azonan ismét támad egy rendkívüli ötlete...Eddig a spoiler.

A Halott a fjord vizében átmenetet képez az angol és az amerikai típusú bűnügyi történet között. Alapvetően realista krimi,de logikán alapul,viszont vannak benne izgalmas,jól megírt,olvasva is követhető akciók. Jean-Paul Leblanc könyvét a bűnügyi műfaj minden rajongójának szívből ajánljuk.

Zen Kiadó,é.n.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása