Schmidt Attila:Háromszor halálra ítélve

 Schmidt Attila könyveit az 1970-es-1980-as évek olvasóközönsége valósággal falta. Nem csoda:valódi bűnügyeket tartalmaztak ezek a könyvek, közérthető nyelven, a nevek és helyszínek megváltoztatásával. A Háromszor halálra ítélve című könyv alapja is egy valódi bűntény, no meg az azt követő, nem mindig dicsőséges nyomozás. Egy rövid spilert közlünk a könyvről, egyébként minden krimirajongónak ajánljuk. 

Kezdődjön! Egy Kőrisfalva nevű településen brutális gyilkosság történik. Korcsog Ignác, aki Pesten dolgozik és hetente egyszer jár haza a falujába, azon a vasárnapon úgy dönt, egy kicsit eliszogat a helyi kocsmában, majd izgatott lélekkel hazaindul, hogy lássa feleségét és gyermekeit. Csakhogy mindhárman vérbe fagyva fekszenek a házban. A borzalmas gyilkosság nyomozására a rendőrség legjobb nyomozóit vetné be, csakhogy Dr.Kormos ezredes, a tévéműsorokból is ismert öreg róka, legendás nyomozó, szívrohamot kap. Így a nyomozást a rendkívül ambíciózus Móricz hadnagy veszi át. Mindig törekszik az alaposságra, de azért nem veti meg a sikert sem...
A nagymama elmondja, hogy éjfélig lányáéknál ( azaz az áldozatnál) nézte a Kojak című krimit, azután indult haza. Az áldozatokat tehát éjfél után gyilkolták meg, kérdés, hogy pontosan mikor. A férjről hamar kiderül, hogy ártatlan, mindenki látta őt iszogatni a kocsmában.Az is kiderül, hogy Korcsog nemrég adta el az autóját, merthogy vonattal jár Pestre, minek az neki. Az alábbi részkérdések köré összpontosul a nyomozás:
1. Ki tudott arról, hogy Korcsog minden vasárnap jár haza, és ki tudott arról, hogy aznap egy kis időt a kocsmában tölt?
2. Ki tudott az autóeladásról?
3. A gyilkos fegyver egy, a helyszínen talált kalapács volt, amely Korcsogék tulajdonát képezte. Hogy találta meg a tettes, vagy ki tudott róla, hogy ez a kalapács a szerszámoskamrában található?
4. Miért nem ugatták meg kutyák a tettest, s miért nem volt az áldozat családjának kutyája?
Már a nyomozás kezdeti szakaszában gyanús lesz egy Simon Éliás nevű alkoholista flaurossza, aki azt mondta azon az estén Korcsognak, hogy ne siessen haza. Simon hatalmas, drabális férfi, simán lehetett elegendő fizikai ereje a tett elkövetéséhez. Kiderül, hogy Simon rendszeres szexuális viszonyt folytat a falu....-val, Nováknéval. Móricz nyomozónak az alábbi ötlete támad: behozzák Simont, meg a Novák házaspárt. Mindhármójukat előzetesbe dugják ( Simonnak van egy verekedési ügye, megtehetik) és rájuk állítanak egy nyomozót. Hátha fecsegnek. Csakhogy mindhárm fél mindent tagad. Egy éppen szülőfalujába látogató pesti tanár azonban látja Nováknét és Simont hajnalban vitatkozni. Azonkívül lefoglalnak Novákék házában egy nadrágot. És ezzel kezdődik egy sajnálatos sorozat, amelynek végén, hát, nem biztos, hogy happy enddel ér véget a történet...

Azt kérjük, hogy aki olvassa ezt a krimit, nagyon alaposan, minden mondatot alaposan átgondolva tegye! Így hamar ki fog derülni számára az igazság. De eléggé el van rejtve a megoldás kulcsa, úgyhogy alaposan, gondosan! 
Schmidt Attila: Háromszor halálra ítélve című könyvét jobb antikváriumokból, könyvszekrényekből szerezhetik be. 
Szerintem a Top 5 Magyar Krimik közt ez a mű ott van. 

Népszava Lap-és Könyvkiadó, Expressz Könyvek, 1985.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása